вівторок, 25 серпня 2020 р.

Брати-близнюки, яким спала на думку ідея створити «Книгу рекордів Гіннесса».

12 серпня 1925 року  – народилися Норріс і Росс Макуїртер, брати-близнюки, яким спала на думку ідея створити «Книгу рекордів Гіннесса».

Близнюки Росс і Норріс Макуїртери з'явилися на світ у родині Вільяма Макуїртера, редактора газети 'Sunday Pictorial' і його дружини Маргарет Вільямсон Навчався Норріс - як і два його брата - в Марлборо-коледжі і Трініті-коледжі; за власним бажанням Норріс Макуїртер закінчив вивчати право за два роки замість належних трьох. У період з 1943-го по 1946-й Норріс служив в Королівському Флоті; він побував у водах Атлантичного і Тихого океанів. 

Норріс завжди був завзятим спортсменом; в 50-х він навіть представляв Шотландію  на різного роду змаганнях з бігу. У 1950-му Норріс і Росс зайнялися спортивною журналістикою; рік по тому вони видали свою першу книгу - 'Get to Your Marks' - і створили інформаційне агенство, яке спеціалізується на наданні необхідних фактів і даних для споживачів самого різного роду. Приблизно в цей же час Норріс Макуіртер заснував Асоціацію легкоатлетичних статистиків.

Слава прийшла до Норрісу Макуіртеру, коли він працював спортивним коментатором на BBC. 6 травня 1954 го Норріс настільки детально описав перелік заслуг переможця чергового забігу - Роджера Банністера  - що на нього звернули увагу представники компанії 'Guinness'. З подачі іншого бігуна, Крістофера Чатауей, Норріс і Росс Макуїртери зустрілися з групою керівників компанії; ті швидко переконалися, що брати мають неймовірний багаж знань в області різного роду рекордів і незвичайних фактів - і, як наслідок, ідеально підходять для втілення в життя задуманого проекту.

Перша версія Книги Рекордів Гіннесса побачила світ в серпні 1955 року і порівняно тонка - всього 198 сторінок - книга швидко стала одним з головних бестселерів країни.

У 1975-му Росс Макуіртер був убитий бойовиками ІРА; причиною смерті стала оголошена ним раніше нагорода за інформацію про виконавців і замовників недавніх лондонських вибухів. Після смерті брата Норріс продовжив роботу над Книгою Рекордів поодинці.

У 1985-му Норріс Макуіртер залишив пост редактора Книги; деякий час - аж до 1996-го - його ще використовували в якості консультанта, однак і цю функцію в подальшому він втратив.

Спочатку книга, яку спонсорувала пивоварна компанія Guinnes, реєструвала лише мисливські та спортивні рекорди. Однак потім брати переключилися на реєстрацію будь-яких досягнень людства, нехай навіть і вельми екстравагантних, таких як найдовші вуса і нігті, найбільший міхур, надутий з жувальної гумки, або найстаріший стриптизер.

За всю історію було продано більше 100 мільйонів екземплярів книги, яку видавали на 37 мовах.

На изображении может находиться: 2 человека, костюм

Немає коментарів:

Дописати коментар