вівторок, 25 серпня 2020 р.

Павло Загребельний

 25 серпня 1924 року народився Павло Загребельний - український письменник, Герой України, лауреат Державної премії СРСР, Шевченківської премії .

Павло почав читати хлопець ще в 4 роки, і ще до початку 1 класу, він подужав, мало не половину усієї шкільної програми.

Матір Павла померла, коли йому було 6 років. А з мачухою у нього були складні стосунки. Павло впродовж життя не розлучався з іконою св. Варвари, бо так звали його маму.

На долю письменника випали всі найтяжчі випробування ХХ ст.: голод 1933, фашистський полон під час війни і сталінські концтабори. У 16 років пішов добровольцем до армії, брав участь в обороні Києва від фашистів, дістав поранення у груди. Після госпіталю повернувся на передову, знову був поранений, потрапив у полон. До лютого 1945-го перебував у фашистських концтаборах. Тікав, але його спіймали й вибили ліве око. В німецькому полоні втратив зуби

Павло Загребельним був дуже прямолінійною людиною. Про нього був такий жарт, що він не може піднятися на другий поверх Спілки письменників, щоб не нажити собі хоча б одного ворога. На що Павло Архипович відповідав, що чим більше у людини ворогів, тим вона цінніша.

Йому вдалося перейменувати “Літературну газету” в “Літературну Україну” у 60-х роках минулого століття, коли де-юре України ще не існувало.

Письменник під час написання твору міг працював по 16 – 18 годин на добу. Причому він на чистову друкував на друкарській машинці “Колібрі”, без чернеток і не переробляючи написане. Павло Архипович вважав, що машинка дисциплінує. А, маючи надзвичайну, ніби чортячу пам’ять, твір формував в голові, запам’ятовуючи енциклопедичні дані, найдрібніші деталі, що лягали до нового роману. Він міг на кілька днів, на тиждень, на місяць поїхати у відрядження і, повернувшись, з ходу продовжувати терзати “Колібрі”, навіть не глянувши на попередню фразу.

Вільно знав шість-сім мов, вони були робочими. Багатьма іншими міг читати зі словником.

Для написання найвідомішого його твору “Роксолана” Павло Архипович два роки вивчав мусульманські традиції, літературу, Коран, і закони Шаріату. Він навіть спеціально їздив до Туреччини, щоб подивитися на місця, де жила Роксолана. А потім поїхав на її батьківщину в Рогатин.

За життя письменника його книжки, що коштували 6-8 карбованців, продавалися таємно на базарах по 100 карбованців!

В родині Загребельних було три Павла: дід, онук і правнук. Загалом у Загребельного з дружиною було двоє дітей – син і донька, троє онуків та правнук.

Всі таємниці свої Павло Загребельний занотовував у своєму щоденнику. Але прочитати його можна буде лише через 20 років (2029) після смерті автора, бо так вирішили його дружина і син за прохання Павла Архиповича.

Твори Павла Загребельного перекладені 23 мови. За його сценаріями знято худож. фільми: "Ракети не повинні злетіти" (1965), "Перевірено – мін немає" (1966), "Лаври" (1974), "І земля скакала мені назустріч" (1975), "Хто за Хто проти" (1977), "Ярослав Мудрий".

Павло Загребельний —автор майже 20-ти романів. І саме історичні романи принесли йому справжнє визнання і любов читачів. Серед найвідоміших творів письменника: «Диво» (1968), «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975), «Роксолана» (1980), «Я, Богдан» (1983) та інші. 

Ці книги Ви можете взяти в нашій бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар