суботу, 15 серпня 2020 р.

Асаї Тю - японський художник.

 22 липня 1856 у місті Едо (нині Токіо) в самурайській сім'ї народився Асаї Тю - японський художник. Вважається найбільшим пейзажистом школи Йога, що виникла у японському живопису під західним впливом в період Мейдзі. У 1875 році він поступив до художньої школи Сьоґідо (彰技堂), що належала Кунідзаві Сінкуро, де учнів навчали малюванню олією у європейському стилі.

1876 року Асаї вступив до художньої школи при Токійському інжинерному інституті. У 1899 художник отримує стипендію Міністерства освіти для навчання у Франції. З 1900 по 1902 рік він живе в Європі, переважно в Парижі і у французькому містечку Грез-су-Луан, в якому пише свої полотна. Перед поверненням на батьківщину Асаї відвідує Німеччину, Англію і Італію. Його керівником був італійський митець Антоніо Фонтанезі. Після повернення вчителя на батьківщину, Асаї створив зі своїми товаришами Коямою Сейтаро і Мацуокою Дзюном «Товариство Хреста», покликане самостійно вивчати техніку європейського живопису. За час навчання в школі молодий майстер написав дві якісні роботи «Урожай» та «Весінні грядки», які зараховані сьогодні до цінних культурних надбань Японії.

1889 року Асаї сформував Художнє товариство Мейдзі — перше японське об'єднання художників західного стилю. У 1898 році він став професором Токійської художньої школи, але за два роки вирушив на практику до Європи. По поверненню до Японії, художник перейшов на посаду викладача Кіотської інженерно-мистецьої школи і заснував Кансайський художній інститут.

Окрім володіння західною технікою малювання олією, Асаї був також майстром акварелі. Він виростив цілу плеяду японських художників, серед яких найвідомішими були Сотаро Ясуї та Рюдзабуро Умехара. Одним з учнів Асаї Тю був видатний портретист Сотаро Ясуї.

Помер 16 грудня 1907 року в Токіо, Японія.




Немає коментарів:

Дописати коментар