вівторок, 25 серпня 2020 р.

 11 серпня 1866 року  у США в Ньюпорті був відкритий перший майданчик для катання на роликових ковзанах. В результаті цей вид розваги набував дедалі більшої популярності серед населення.

Винахід роликових ковзанів датується 1743 роком. А ось перша публічна демонстрація відбулася в Лондоні в 1760 році, коли бельгійський музикант Жан-Жозеф Мерлен в'їхав в бальний зал в дорогих туфлях з маленькими металевими коліщатками і одночасно граючи на скрипці: так він хотів привернути до себе більше уваги і у нього це вийшло. Ролики були ще настільки недосконалі, що Мерлен не зміг вчасно загальмувати і врізався в стіну, розбивши дзеркало.

Роликові ковзани - дивовижний винахід. Адже катання на твердій і рівній поверхні на них заняття не тільки приємне і корисне. А найголовніше - таке проведення часу доступно практично всім без винятку, незважаючи на вік. На роликах катаються і діти, і люди похилого віку. Максимальний ефект від таких занять обумовлюється не тільки майстерністю самої людини, але ще і якістю самої техніки. Шість, сім років саме той вік, коли можна починати ставати на роликові ковзани.

Декілька порад, як правильно обирати та кататися на роликах:

☝Для перших ковзанів краще брати підшипник «сімку» або «дев'ятку».  Трійка - це дитячі ролики, п'ятірка - базові дорослі, а от сімка чи дев'ятка - швидкісні. 

☝️Варто купувати універсальну модель, з якої можна буде кататися і в дощ, і по поганій дорозі. Насамперед варто сказати, що їздити на роликах в погану погоду взагалі небажано. Так що вибір універсальної моделі для її неправильної експлуатації просто позбавлений сенсу.

☝️Треба брати ролики з каучуковими колесами. Часто покупець шукає для себе саме такі колеса, вважаючи їх більш витривалими і тихими. Але сьогодні практично всі виробники ставлять на свої моделі поліуретанові колеса. Цей матеріал також безшумний, міцний і пластичний. 

☝️Найкращі колеса - гелієві. Насправді варто сказати, що колеса не готують ні з гелю, ні з гелію. Спочатку роликові ковзани взагалі оснащувалися жорсткими колесами з ПВХ. Але при їзді по асфальту вони видавали гучний і голосний звук. Сьогодні застосовується куди більш сучасний і технологічний матеріал - поліуретан. Його зовнішній вигляд, особливо без колірних наповнювачів, напівпрозорий. Саме тому і говорять про гелі, вважаючи та колеса «гелієвими».

☝️Треба вибирати модель роликових ковзанів на застібках і без шнурівки. Близько десяти років тому на ринку ходовими були жорсткі пластикові моделі на застібках. Сьогодні ж фітнес-ролики стали набагато легше, зручніше і комфортніше, а випускаються вони з м'яким шнурованным черевиком. 

☝️Роликові ковзани можуть стати причиною плоскостопості і поганий фігури. Варто згадати про те, що плоскостопість - це вроджене і спадкове захворювання. Ролики ніяк не можуть його породити. Ті ж діти, хто вже має плоскостопість, теж можуть кататися на роликах, якщо немає протипоказань з боку лікаря-ортопеда. Не варто боятися того, що ковзани зроблять накачаними м'язи на стегнах і зіпсують дівочу фігуру. Такі твердження нічим не обґрунтовані.

☝️З допомогою роликових ковзанів можна схуднути. Насправді це відмінний засіб скинути вагу, про що повинні пам'ятати представниці прекрасної статі. Всього півгодинне інтенсивне катання допоможе витратити 280 кілокалорій. Але краще не намагатися відразу ставити рекорди. Спершу катання буде і незвичним особливо витратним. Так що краще починати входити в ритм поступово, розмежовуючи тренування за часом.

☝️Це травмонебезпечний вид спорту. Саме «завдяки» цьому міфу багато і не намагаються стати на ролики. Здається, що великий ризик зламати собі руку, ногу, а то й шию. Звичайно, ймовірність травми існує, але варто тверезо мислити. Катання, якщо правильно ним займатися, відмінно розвиває витривалість, спритність, координацію, допомагає зберегти хорошу форму. Та й ковзани насправді нітрохи не небезпечніше, ніж футбол. Так і в якості сімейного дозвілля на свіжому повітрі ковзани - відмінне рішення.

☝️Захист власникам роликових ковзанів не потрібна.  Захист знадобиться при перших уроках, та навіть після того, як людина навчиться, як йому здається, добре їздити. Невипадково кожен виробник ковзанів випускає ще й комплекти захисту. У комплект зазвичай входять налокітники і наколінники, які охороняють найбільш уразливі місця у дітей. Є і спеціальний захист для зап'ясть, який захистить щітку від удару, а зап'ястя від вивиху. Найбільш часті травми при їзді на роликових ковзанах - вивихи переломи зап'ястя, забої. І тут немає прив'язки до стилю катання або досвіду - просто при падінні людина інстинктивно витягує руки вперед. А для захисту голови служить шолом. І хоча цей елемент екіпіровки часто забувається, для дітей він особливо важливий.

☝️Кататися на роликах можна скрізь. Насправді краще вибирати такі місця, де є відносно рівний і сухий асфальт. Краще всього, якщо поруч буде поменше машин і собак. 

Отже, катання на роликах - це не тільки приємно і весело, але й корисно для фізичного і психологічного здоров'я людини. 

Під час ковзання по гладкій поверхні асфальту активізується увагу, сприйняття, мислення, уява. А скільки позитивних емоцій буває після такої прогулянки!

Для дітей катання на роликах стає улюбленим заняттям. Варто тільки навчитися кататися, і відкриється цілий світ пригод і задоволень.

На изображении может находиться: небо, дерево, обувь, на улице и природа

Немає коментарів:

Дописати коментар