суботу, 15 серпня 2020 р.

Прем’єра п’єси Івана Котляревського ʺНаталка Полтавкаʺ.

 22 липня 1819 року  на сцені Полтавського театру відбулася прем’єра п’єси Івана Котляревського ʺНаталка Полтавкаʺ.

Це перший драматичний твір нової української літератури. Не випадково Іван Карпенко-Карий назвав п’єсу ʺпраматір’ю українського народного театруʺ.

Спершу ʺНаталку Полтавкуʺ прихильно зустріли глядачі в Полтаві. Тоді — у Чернігові, Харкові, Києві. Згодом популярність нової п’єси вийшла за межі України: її з успіхом ставили на сценах Петербургу, Москви, Кишеневу, Мінську, Риги, Талліну, Вільнюсу, окремих міст Середньої Азії та Кавказу.

На вітчизняній сцені ʺНаталка Полтавкаʺ тривалий час вважалася найбільш репертуарним спектаклем. Його незмінно супроводжували аншлаги. Однойменна опера, що її за мотивами п’єси написав Микола Лисенко, стала класикою українського оперного мистецтва.

За понад 200 років існування популярність славетної п’єси не спадає. Мати її репертуарі — гордість багатьох українських театрів.

ʺНаталка Полтавкаʺ — один з найперших художніх творів, писаних українською живою народною мовою, якою вона була в ті часи на Полтавщині. Мова персонажів індивідуалізована: у Наталки та Петра вона пісенна, поетична, у Возного та Виборного — перекручена, смішить своєю напускною вченістю. Коли Возному бракує слів, він заповнює прогалини ʺбезсмертнимʺ висловом ТЕЄ ТО ЯК ЙОГО.




Немає коментарів:

Дописати коментар