вівторок, 25 серпня 2020 р.

День Пантелеймона Цілителя.

 9 серпня День Пантелеймона Цілителя.

Великомученик Пантелеймон вшановується у Православній Церкві як грізний святий, заступник воїнів. Ця сторона вшанування розкриває його перше ім'я Пантолеон, що значить "лев у всьому". Друге ім'я, дане при хрещенні, - Пантелеймон, тобто  "всемилостивий", розкривається із вшанування великомученика як цілителя.

 У західних християн він вважається покровителем лікарів. 

Великомученик Пантелеймон народився в родині язичника на північному сході Малої Азії. Тоді ця місцевість називалась Никомідія (сьогодні це м. Ізміт, Туреччина). Мати його таємно сповідала християнство. Під час однієї з прогулянок юний Пантелеймон побачив помираючу від укусу єхидни дитину. Він почав молитися і пообіцяв, що стане послідовником Христа, якщо дитина оживе, а єхидна загине. І диво сталося. Незабаром Пантелеймон почав зціляти силою молитви. Під час одного з таких зцілень, його батько, що спостерігав за дивом, теж прийняв Христа. Пантелеймон не відмовляв у допомозі нікому, однак на першому місці були для нього бідні й ув'язнені. При цьому він завжди говорив про Христа. Ставши безвідплатним лікарем, Пантелеймон позбавив багатьох лікарів доходів, і на нього надійшов донос імператору Максиміану, що Пантелеімон відвідує в тюрмі християн і лікує їх ім'ям Христа. Імператор викликав Пантелеймона і просив спростувати донос. Святий запропонував імператору викликати одного невиліковного хворого і влаштувати випробування. Хто зцілить його: він або язичницькі жерці - віра того і повинна бути правдивою. Згідно з житієм, язичницькі жерці не змогли зцілити хворого, а Пантелеімон силою молитви дарував розслабленому зцілення. Після цього багато хто увірував у Христа, а Максиміан озлобився на Пантелеймона і наказав катувати його, а потім кинути з важким каменем в море. Але Пантелеімон залишився неушкоджений, тоді його піддали новим мукам: повісили на дереві, палили свічками, потім рвали залізними кігтями, колесували, кидали в кипляче олово, намагалися втопити в морі. Дикі звірі, яким він був кинутий на розтерзання, лизали йому ноги.

Після всіх катувань Пантелеймона засудили до відрізання голови. Його прив'язали до оливкового дерева і хотіли відрубати голову, але святий став молитися, а меч не заподіяв йому шкоди. Під час молитви голос з небес закликав Пантелеймона в Царство Небесне і святий попросив воїнів виконати даний їм наказ. Згідно з житієм, коли йому відрубали голову, то з рани потекло замість крові молоко, а маслина тут же покрилася плодами. Кинуте в багаття тіло великомученика не згоріло і було поховане християнами.

Глава Пантелеймона зберігається в Пантелеймонівському монастирі на Афоні. Частинки мощів святого знаходяться в багатьох містах. На изображении может находиться: 1 человек, текст

Немає коментарів:

Дописати коментар