вівторок, 25 серпня 2020 р.

Свято Маковія

 14 серпня - Свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Цього дня віряни приносять у храми мед для освячення. Традиція пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише потім їсти самому. За церковним календарем цей день називається Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Згідно з переказами, колись в Константинополі бушувала страшна епідемія. І нібито саме в цей день з храму Святої Софії винесли частинку хреста, на якому був розп'ятий Ісус, щоб нею освятити воду в водоймах. І саме після цього епідемія в місті закінчилася. У цей день освячують воду в річках і джерелах, яка після цього вважається священною. Саме тому Медовий Спас ще називають Мокрим. Назва Спас пов'язана і з Ісусом Христом — Спасителем.

В Україні до цього свята пекли пироги і коржі з маком та медом. Традиційні букети на Поділлі називалися маковійками. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши – щоб наступний рік був врожайним.

Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають або неспокійно сплять.

Освячені на Маковія квіти й трави зберігали за іконами як цілюще зілля, яке давали хворій худобі. А освячений у церкві мак використовували для охорони житла, худоби, двору від нечистої сили.

На изображении может находиться: цветок

Немає коментарів:

Дописати коментар