суботу, 15 серпня 2020 р.

День парашутиста.

 26 липня - День парашутиста, неофіційне свято українських професіоналів та любителів парашутизму, 

Взагалі, слово «парашут», що означає «проти падіння», вперше придумав французький фізик Ленорман, назвавши так свій винахід. Він випробував його особисто, зробивши стрибок з обсерваторії.

Згадки про парашути сягають корінням у часи Леонардо Да Вінчі. Він першим написав про пристосування, за допомогою якого можна безпечно спускатися з будь-якої висоти на землю. Причому їм була намальована і розписана детальна схема цього літального споруди.

У 17 столітті ідею і конструкцію парашута розвинув вчений Фауст Веранчіо і вперше здійснив успішний стрибок з невисокою вежі на саморобному пристрої.

В історії описується випадок, коли французький в'язень намагався втекти, спорудивши парашут із простирадл, скріплених китовим вусом. Йому це майже вдалося, але в силу того, що падіння було повільним, тюремники помітили його і повернули в камеру. Схожа ситуація сталася в 1777 році в Парижі з одним засудженим до смертної кари. Він повинен був випробувати літаючий плащ, винайдений французьким професором. Якщо політ пройде успішно, його помилують. Втрачати смертника був нічого. Він зістрибнув з даху збройового складу. Якийсь час ширяв на вітрі, але незабаром каменем полетів вниз. Однак будучи майже у землі, зміг відновити рівновагу і впасти зовсім неушкодженим, за що отримав капшук із золотом від щасливого професора.

Початок масового парашутизму в Україні пов'язане з появою аероклубів в 1931 році, в яких, крім льотчиків, навчалися і парашутисти, без яких неможливо було налагодити парашутно-рятувальну службу. Шлях українського парашутизму з 1931 р і по день сьогоднішній ознаменувався 469 рекордами світу, встановленими 114 спортсменами-парашутистами.

Бажаємо всім, хто причетний до цього виду спорту, яскравих стрибків, підкорення нових спортивних висот і м'яких приземлень!


Немає коментарів:

Дописати коментар