суботу, 15 серпня 2020 р.

День пам’яті Рівноапостольної Ольги великої княгині Київської Русі.

 24 липня – ,день пам’яті Рівноапостольної Ольги великої княгині Київської Русі. 

Кіноклуб ,, Kartonni vikna’' запрошує до перегляду історичного художнього фільму ,,Легенда про княгиню Ольгу’’ режисера Юрія Іллєнка. 

У 1984 році кіностудія Довженка заборонила створення україномовної версії фільму й створили лише російськомовну версію: тодішнє радянське керівництво вирішило, що князі Ольга та Володимир ніяк не могли розмовляти українською, лише російською. Український дубляж стрічки зробили лише у 2015 році, через 31 років після появи стрічки. Прем'єра фільму відбулася 

Юрій Іллєнко довгий час мріяв перекласти стрічку, проте так і не встиг це здійснити. Уже після смерті режисера родичі та друзі взялися продовжити його справу і створили українську версію фільму, який вважається чи не вершиною творчості Іллєнка. У стрічці йдеться не лише про життя княгині Ольги, але й про становлення Київської Русі в IX- X століттях як однієї з наймогутніших європейських держав. Вперше переклад і дубляж картини українською мовою було презентовано на 24-ті роковини Незалежності - 24 серпня.

______________________________________________

Ольга – одна з найяскравіших жінок Давньої Русі. Після смерті чоловіка вона не зламалася і взяла в свої руки кермо влади великою державою і виховання спадкоємця. Не дарма церква зарахувала її до лику святих.

 Цікаві факти про велику княгиню:

1. До цих пір точаться суперечки про походження великої княгині. Деякі науковці вважають, що Ольга має варязьку кров. Це припущення з’явилося, бо її ім’я відповідає древньоскандинавському – Helga. Є й версія, що дружина Ігоря була слов’янкою. Болгарські вчені впевнені, що свята – їх співвітчизниця.

2. За легендою, Ольга та її майбутній чоловік Ігор познайомилися не зовсім в романтичній обстановці. Князь був на полюванні в малій батьківщині княгині. Переправлявся через річку, а перевізником якраз і була його суджена, чомусь переодягнена в чоловічий одяг. Але Ігор здогадався, що тут до чого. І тут же зробив нескромну пропозицію юній Ользі. Однак, його чекало фіаско. Ольга відчитала молодого монарха: «Нехай я молода і незнатна, і одна тут, але знай: краще для мене кинутися в річку, ніж стерпіти наругу». Незабаром прийшов час князю шукати наречену. Тут він і згадав норовливу, але чарівну і мудру Ольгу.

3. Правління Ігоря тривало 33 роки. Правив він би й далі, як би не конфлікт з древлянами. Його жорстко вбили. Ольга помстилася за чоловіка. Помста була страшною. А конфлікт з древлянами погіршився, коли вони запропонували великій княгині вийти заміж за свого ватажка Мала. Спочатку за її наказом були закопані живцем їх посли-свати. Потім, друге посольство спалили в лазні, поки вони готувалися до зустрічі. Потім, 5000 древлян було в буквальному сенсі порубано під час тризни по Ігорю.

4. Ольга – перша руська княгиня, яка прийняла християнство. Її хрещення зміцнило міжнародне становище Київської Русі. Адже сам візантійський імператор Костянтин став її хрещеним батьком. У хрещенні вона була названа Оленою. Однак Хрещення Русі відбулося аж через 31 рік.

5. Княгиня вважається покровителькою вдів і навернених християн.

В сучасній українській традиції очолює перелік найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

У 1997 році засновано державну нагороду України — «Орден княгині Ольги».

 https://www.youtube.com/watch?v=sstk7pGeyfA


Немає коментарів:

Дописати коментар