вівторок, 25 серпня 2020 р.

,,Безмежність таланту на сцені та кіно'' - Богдан Ступка

 Театральна година. 

,,Безмежність таланту на сцені та кіно'' - Богдан Ступка. 

27 серпня 1941 року у смт Куликів, Львівська область народився Богдан Сильвестрович Ступка — український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії (1993, за головну роль у виставі «Тев’є-Тевель», за Шолом-Алейхемом), Народний артист УРСР (1980), Народний артист СРСР (1991), Герой України (2011).

Актор став цілою епохою та символом українського кіно – він зіграв у ста фільмах, а також мав більше сотні персонажів на сцені театру. Багато стрічок, в яких грав Богдан Ступка, добре відомі українському глядачеві.

Маленький Богдан усе дитинство провів за кулісами театру - його батько співав в хорі Львівського оперного театру, а дядько був солістом. Крім того, тітка Ступки працювала головним концертмейстером Львівської опери. Богдан в дитинстві не мріяв бути актором. Хлопчиком він планував лікарем, а в підлітковому віці намагався поступити на хімічний факультет Львівської політехніки, проте провалив іспити.

1961 року він закінчив акторську студію при Львівському академічному драмтеатрі ім. М.Заньковецької і до 1978 року працював у цьому театрі. Його творчим наставником був Сергій Данченко, який 1978 року очолив Київський академічний драмтеатр ім. І.Франка. Того ж року на запрошення свого наставника, Б. Ступка перейшов до цього театру.

1984 року він закінчив заочне відділення театрознавчого факультету Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого.

Протягом 1999—2001 років був міністром культури і мистецтв України.

2001 року після смерті Сергія Данченка Богдан Ступка очолив Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

Свою першу роль в кіно ("Білий птах з чорною відмітиною" режисера Юрія Ильенко) Ступка отримав через скандал. Сценарій до стрічки писали спільно Ильенко і актор Іван Миколайчук, який повинен був зіграти українського націоналіста Ореста Звонаря, але йому завадила цензура. Тому роль віддали маловідомому акторові з театру Богдану Ступці.

У 2008 році на 67 день народження Ступки, працівники Андрушевской астрономічної обсерваторії назвали в його честь астероїд, який відкрили в ніч на 27 серпня. Офіційна назва астероїда - 269 252 Богдан Ступка.

Протягом всього свого життя у актора був сильний зв'язок з матір'ю. Навіть народилися вони в один день – 27 серпня. До порад матері Богдан прислухався все життя. Коли легенда кіно відчув, що життєві сили почали покидати його, сказав, що хоче померти у той день, коли не стало його мами – 23 липня. До цієї дати Ступка не дожив всього добу. Помер він  22 липня 2012 року, похований в Києві на Байковому кладовищі.

https://studio.youtube.com/channel/UCxDWMTGSqe17FR4lc8qodKw/videos/upload?filter=%5B%5D&sort=%7B"columnType"%3A"date"%2C"sortOrder"%3A"DESCENDING"%7D


Немає коментарів:

Дописати коментар