вівторок, 25 серпня 2020 р.

Вікторина ,,ТОП-10 фактів про циганську культуру''.

 На виконання Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року пропонуємо цікаву вікторину ,,ТОП-10 фактів про циганську культуру''.

Цигани - етнічна меншинна, яка проживає на территории України. Перша згадка про появу циган на території сучасної України датується початком XV століття (в охоронній грамоті, виданій великим литовським князем Олександром циганському ватажкові Василю), а їхні перші поселення були в місті Ужгороді, в Бессарабії та в Криму. Згадуються вони і у саноцьких актових книгах за 1428 і 1436 роки та у львівських за 1428 і 1455. На територію України цигани потрапляють з Валахії та Молдови і до XVI століття вони кочували вже по всій Україні. Традиційними заняттями циган були ремесла: ковальство, столярство, лоткарство, конярство і мандрівна торгівля; інші джерела їх заробітку — музика, співи і танці, також ворожіння, жебракування тощо.

Циганська мова належить до індійської групи індоєвропейських мов. Однак слід зазначити, що багато представників циганської національної меншини говорять не лише циганською, а й послуговуються місцевими мовами або ж їх діалектами.

У культурі та побуті циган тривалий час зберігалися патріархальні риси: громад. збори, кочування на традиційно визначеній території, вибори ватажків табору, розподіл прибутків між членами групи, звичаєве право, зокрема, суд з авторитетних осіб, існування залишків великої неподільної сім’ї. Серед циган стійко зберігаються поділ людей на "рома" (своїх) та "гадже" (чужих), повага до засадничих принципів своєї традиційної культури (зокрема правил ритуальної чистоти). Більшість циган в Україні належать до православних, хоча серед них є і мусульмани, католики та протестанти різних течій.

Більшість циган вели кочовий спосіб життя, зберігаючи традиційні заняття: ковальство, конярство, стельмаство, різьбярство, ювелірну справу, торгівлю, ворожіння, муз. виконавство. Серед чоловічих занять поширеними були торгівля і менжування (обмін) кіньми, у жінок — ворожіння. Цигани уславилися як чудові митці — музиканти, танцюристи, співаки. Всесвітньовідомою популярністю на світських і релігійних урочистостях користувалося музичне мистецтво циган.

Пропонуємо до вашої уваги цікаву вікторину, яка допоможе перевірити свої знання та отримати нові про цей народ, який і сьогодні шанує та дотримується своїх традицій, культури, побуту.

docs.google.com/forms/d/1FMrc98q9ysM5ZYPXytQXDwoFuar8dtVyTVW18IUKYzc/edit?pli=1&fbclid=IwAR0YWUK81VlipEmimWvgyz3unvSIPclmahGgdE83K1wxMRv2HgetSuQy2lM

Немає коментарів:

Дописати коментар