понеділок, 4 травня 2020 р.

Міжнародний день настільних ігор!

В сучасних умовах, настільні ігри теж є досить актуальними. Залишайтесь вдома, грайте в ігри та будьте здорові. А в які настільні ігри граєте Ви?)
Настільні ігри — прекрасна можливість організувати захоплююче дозвілля в колі сім'ї, близьких друзів. Такі ігрові змагання дозволяють не тільки продемонструвати логіку, кмітливість, випробувати удачу. Настільні ігри – це незамінний інтелектуальний помічник.
Найдавніша гра в світі - це давньоєгипетський «Сенет», який був створений близько 5500 років тому! Правил не збереглося. Відомо лише те, що ігрове поле складалося з 10 рядів, а в кожному з них знаходилося по 3 квадрата.
Народні настільні ігри України: У III столітті н. е вікінги завезли в Київську Русь скандинавську настільну гру Хнефатафл, яка в наших краях отримала назву «тавлеї богатирські». Характерного вигляду ігрову атрибутику археологи знаходили в Київській та Чернігівській областях. Згодом в наші краї було завезено чимало іноземної ігрової атрибутики — шашки, шахи, нарди, доміно, лото і багато іншого. Серед істинно українських народних ігор можна назвати Палички, Кури, які мають певну схожість з грою в кістки. Популярністю користувалися забави, пов'язані зі зміною пір року, календарними святами. У XX столітті в Україні та сусідніх країнах прижилися старовинні китайські гри Хірікі-Оніка (Хрестики-нулики) і Колодязь (Камінь-Ножиці-Папір).
Настільні ігри народів Європи: На території сучасної Європи настолки з'явилися ще за часів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Достеменно відомо, що в 1-му тис. до н. е. греки і римляни грали в Петтейя і Латрункулі, які можна по праву вважати першими іграми шашкового типу на території сучасної Європи. Домашні настільні ігри  в основному були привезені з інших країн. Однак кілька автентичних настолок початку нашої ери належать до спадщини скандинавів (Хнефатафл) та інших європейських народів. В середні віки Європу підкорили азіатські шатрандж і алькерк (один із прототипів сучасних шашок). У той же час поступово складалися правила класичних шахів, які до XV століття придбали звичний для нас вигляд. Варто відзначити, що шашки, в свою чергу, розвивалися в Європі повільно, і в період пізнього Середньовіччя були відомі лише в декількох країнах. Сучасна версія шашок з'явилася лише в XVIвека, а стокліткові шашки були представлені світу на початку 1700-х років. До настільних ігор європейських народів приблизно в той же час приєдналися великі (довгі) і короткі нарди. Карти, завезені з Єгипту, в різні часи піддавалися жорсткій критиці світських правителів і духовенства, які навіть накладали заборони на цю гру.
Серед стародавніх інків і майя великою популярністю користувалися головоломки на тему полювання – Вайру, Пума, Бул тощо. У північноамериканських індіанців також були свої ігри, серед яких «Полювання», «Змій і Камені» и бгато інших. Але за свідченнями дослідників, жителі Північної Америки досить активно переймали ігрові сюжети і правила у європейців.Незважаючи на відчутний вплив технічного прогресу на культуру XX століття, настолки не втратили своєї популярності, і підтвердженням тому можна вважати популярність гри Маджонг на початку 1920-х років в США. Трохи пізніше американці по черзі відкривали для себе Монополію, Скреббл, Ризик.
Близький Схід подарував всім відомі  нарди. Перші згадки про які датуються 3 тис. до н. е. В ті часи серед жителів східних країн користувалася популярністю і Королівські Ур, які до теперішнього часу передають від покоління до покоління індійці. Період розквіту настільних ігор в Стародавньому Китаї датується 2 тис. до н. е., коли жителі Піднебесної грали в Любо, Го, Го-Моку, Тибетське Го і багато іншого. Багато настолок шашкового типу з спадщини Стародавнього Китаю до сьогодні збереглися в практично незмінному вигляді. Карткові ігри в Китаї і Кореї з'явилися приблизно в один час – в VII столітті. У ті ж часи серед азіатів користувалася популярністю Го-Моку (пізніша версія з кілька модифікованими правилами — Рендзю). Маджонг —національна гра Китаю, яка з'явилася в Піднебесній в другій половині XIX століття і з тих пір набула популярності не тільки в країнах Азії, але і завоювала прихильність шанувальників настолок в Європі, Америці.
Настільні ігри народів Азії: З азіатських країн беруть свій початок чимало настолок, одні з яких загубилися в століттях, інші ж, навпаки, тріумфально крокують по планеті до теперішнього часу. Так, перші кісточки Доміно з'явилися в Індії ще в 1-м тис. до н. е. Надалі такі набори були завезені в Китай, де на їх основі було створено кілька десятків версій популярної гри. Перші «шахмати» — Чатуранги — також з'явилася в Індії. Саме з V століття, коли індійці почали активно освоювати цю багатоходівку, бере свій початок історія шахів. Приблизно в той же час з'явилася ще одна середньоазіатська версія, що віддалено нагадує шахи — шатрандж. Гра шашкового типу Чаупар і її більш популярна версія Пачісі також родом з Індії.
Навички, які розвивають настільні ігри у дітей:
Увага і посидючість;
Особистісні та соціальні навички –(прагнення до мети, уміння правильно висловити свою точку зору, продумувати ходи наперед, працювати в команді, передбачати поведінку суперників, бажання перемагати, а також міркувати про те, як домогтися бажаного результату і вчитися на власному досвіді)4
Фізичні здібності, швидкість реакції, спритність, логіку, пам'ять, фантазію, уяву та інші (в залежності від різновиду гри)4
Стратегічне мислення;
Користь настільних ігор для дорослих:
відволікають від життєвих проблем;
пропонують цікавий сюжет;
створюють дружню атмосферу;
покращують реакцію, точність і спритність;
вчать планувати і прораховувати заздалегідь;
тренують аналітичні здібності;
розвивають логіку і дедукцію;
вдосконалюють дипломатичні навички;
прокачують стратегічне мислення.

Немає коментарів:

Дописати коментар