понеділок, 18 травня 2020 р.

Омар Хайям

18 травня 1048 року народився Гіясаддін Абуль-Фатх Омар ібн Ібрагім аль-Хайям Нішапур. Перський філософ, математик, астроном і поет.
Його життя було настільки багатогранним, що існує версія, нібито Омара Хайяма ніколи не існувало. Є інша думка - що під цим ім'ям ховається кілька людей, математиків, вчених, філософів і поетів. Звичайно, історично точно відстежити діяльність людини, що жила тисячу років тому, непросто. Однак існують докази, що Омар Хайям - не міф, а реально існуюча людина з видатними здібностями, що жив сотні років назад.
Міркуючи про сенс життя, Омар Хайям дійшов висновку, що кожна людина - лише тимчасовий гість цього прекрасного світу, а тому важливо насолоджуватися кожним прожитим миттю, цінувати дрібні радості і ставитися до життя як до великого дару. Мудрість життя, по Хайямові, полягає в прийнятті всіх подій, що відбуваються і умінні знайти в них позитивні моменти.
Омара Хайяма не дарма називають унікальним ученим. Його перу належить ряд наукових робіт на абсолютно різні теми. Він проводив астрономічні дослідження, в результаті яких їм було складено найточніший в світі календар. Він розробив пов'язану з отриманими даними по астрономії систему астрології, яку використовував для створення рекомендацій по харчуванню для представників різних знаків Зодіаку і навіть написав книгу дивно смачних і корисних рецептів.
На даний час ім'я Хайяма пов'язано в першу чергу з чотиривіршами, наповненими глибоким змістом, які називають «рубаї». Ці віршовані твори помітно виділяються на тлі решти творчості періоду, коли жив і творив Омар.


Немає коментарів:

Дописати коментар