понеділок, 4 травня 2020 р.

Міжнародний день танцю

29 квітня - Міжнародний день танцю відзначається щорічно з 1982 р. за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Ж.-Ж. Новера - реформатора, теоретика хореографічного мистецтва. Вважається основоположником сучасного балету. Жан Жорж Новер - народився 29 квітня 1727 р. неподалік Парижа. Помер 19 жовтня 1810 р. в Сен-Жермен-ан-Ле, Франція.
Танцями захоплювався вже з ранніх років. Навчатися основам балету у відомого вчителя Дюпре. Велике майбутнє і участь в кращих постановках чекали Новера. Здавалося, що двері в Паризьку оперу відкриті для талановитого танцівника. Але спроби танцювати на сцені Паризької опери виявилися для Новера невдалими. Він успішно танцював у Берліні і Страсбурзі, Ліоні та Лондоні.
Після повернення у Францію в 1757 році Новер керував балетною трупою в Ліонському театрі. В ті роки Ліон по праву вважався центром хореографії і танцю у Франції завдяки сміливим експериментам в поставках. В Ліоні з’явилися «дієві балети» Новера, в яких не було масок і пишних, незручних, костюмів та симетричності ліній танцюристів.
У 1760 році вийшла книга знаменита праця Новера «Листи про танець і балет», яка вважається основою сучасного класичного балету. Балет як вид мистецтва, в якому не буде клоунади і ярмарочних танців, а буде висота почуттів і благородство. Книга стала надзвичайно популярною.
Протягом 18 років танцювальні постановки Новера на всіх великих сценах Європи: Відні, Мілані, Неаполі та Лісабоні приносили успіх. Вчитися у нього хотіли тисячі балетмейстерів і танцюристів.

Немає коментарів:

Дописати коментар