понеділок, 4 травня 2020 р.

Лео Сирота

4 травня 135 років від дня народження Лео Сироти - піаніста-віртуоза. Народився великий піаніст у м. Кам’янці-Подільському 1885 р., в багатодітній єврейській родині  власника маленької галантерейної крамниці Гершона Григоровича. Як пише О. Бондаренко, Лейба з 5 років почав вчитися гри на фортепіано, а 9-річним вже давав концерти. В 11 років Лео давав уроки фортепіано значно старшим за себе учням та гастролював. Ймовірно, саме тоді, з’явився псевдонім «Лео Сирота». Йому довелось одного разу супроводжувати у гастролях М. Шаляпіна. Головним концертмейстером Київської опери Лео став в 14 років. З 1904 р. Л. Сирота навчався у Відні в консерваторії й університеті – на правничому та філософському факультетах. Лео був одружений з сестрою диригента Я. Горенштейна Августиною, мав доньку Беату.
Справжній тріумф приніс Лео дебют у Відні - спільне виконання з Ф. Бузоні сонати А. Моцарта для двох фортепіано, успішно пройшли гастролі країнами Західної Європи.
В 1928 р. Лео запросив провідний японський композитор К. Ямада до своєї країни. Сироті запропонували  очолити відділення фортепіано Імператорської академії  Уено в Токіо. Лео став видатним музичним педагогом Японії. З 1939 р. донька Л. Сироти навчалася в США. Лео і його дружина, навідавши ії в 1941 р., отримало пропозицію залишитися у Штатах, оскільки було зрозуміло, що Японія вступить у війну на боці нацистської Німеччини.  Але музикант відповів, що на нього чекають учні консерваторії. В грудні 1941-го року Японія  вступила у війну і міністерство закордонних справ гітлерівської Німечччини вказало своїм новим союзникам, що присутність євреїв у культурному житті Японії неприпустимо. Л. Сироту звільнили з консерваторії й виселили на околиці гірського села і заборонили будь-які стосунки. Професор та його дружина не померли з голоду завдяки учням Сироти, які таємно привозили їжу, воду, дрова.  Після війни Лео Сирота повернувся до Токіо. Коли Беата приїхала по батьків - побачила їх виснаженими фізично і спустошеними морально. Японська влада офіційно вибачилася перед Лео Сиротою і запропонувала йому повернутися до викладання та концертної діяльності. Піаніст не погодився і в 1946 р. переїхав до США. Працював в Інституті музики в Сент-Луїсі. За рік до своєї смерті піаніст гастролював в Японії. Після кожного концерта не вщухали овації, лунали захоплені вигуки.
Помер Лео Сирота 25 лютого 1965 р.
Японськими кінематографістами створено фільм «Сім’я Лео Сироти і XX століття», прем'єра відбулася 2008 р., на VII Київському міжнародному фестивалі документальних фільмів «Кінолітопис».



Немає коментарів:

Дописати коментар