понеділок, 4 травня 2020 р.

Франц Легар

30 квітня 150 років від дня народження Франца (Ференца) Легара (1870–1948), угорського композитора, диригента, видатного майстра віденської оперети. Легар народився в м. Коморн Угорщина, помер 24 жовтня в Бад-Ішль, Австрія. З раннього дитинства навчався грі на фортепіано та скрипці, в 12 років вступив до академії музики Богемії.
Після навчання працював скрипалем, пізніше в армії в полкових оркестрах. Там починається творчий шлях молодого композитора, він пише марші, вальси, навіть оперу.  В 1902 р. його запрошують на посаду диригента в знаменитий театр Ан Дер Він. З'являються перші оперети "Віденські  жінки" та інші. Творчість Франца Легара - невичерпна повнота мелодій та багатство музичних ідей. Він став улюбленцем не тільки віденської публіки. Світову славу йому принесла яскрава і самобутня оперета "Весела вдова", прем’єра якої відбулася в 1905 році. Пізніше, майже з тим же успіхом, публіка, сприйняла його твір "Граф Люксембург".
Легар хотів підняти оперету до рівня майже опери. Він написав цілу серію творів далеко відійшовши від стандартів оперети. Вони отримали назву "легаріади". Його музика була наближена до оперної. Вийшли такі твори як "Там, де жайвір співає", "Паганіні", "Царевич" та останній твір Легара в цьому жанрі – «Джудітта».  Творчість Легара, поруч із Ж. Оффенбахом та Й. Штраусом, принесла віденській опереті широке міжнародне визнання.

Немає коментарів:

Дописати коментар