середу, 13 травня 2020 р.

День народження застібки-липучки))

Цікавий факт! 13 травня - День народження застібки-липучки))
Важко собі уявити, що б ми робили без липучки, універсальних застібок з гачками і петлями, які використовуються в багатьох аспектах сучасного життя від одноразових підгузників в аерокосмічній промисловості. Однак геніальний винахід стався майже випадково.
 Швейцарський інженер Жорж де Местраль, який був натхненний гуляти в лісі зі своїм собакою в 1941 році після повернення додому, зауважив, що задирки (від лопуха) прикріпив себе штани і хутра його собаки.
У 1968 рік, липучки замінили шнурки на перший раз, коли виробник спортивного взуття Puma представила перші в світі кросівок кріпляться з липучкою. З тих пір, липучки реконструювали взуття для дітей. Навіть дуже молоді здатні самостійно закріпити свою липучки взуття задовго до того, вони дізнаються, як зв’язати свої шнурки. Сьогодні, липучка використовується , здавалося б, всюди, від медичних установ (манжет артеріального тиску, ортопедичних пристроїв, а також халатів хірургів) для одягу і взуття, спортивного і туристичного спорядження, іграшки та відпочинку, подушок безпеки авіакомпанії, і багато іншої. Найбільш виразно, липучки була використані в першому людини штучного серця трансплантації , щоб скріпити частини пристрою. Липучка також використовується військовими, але останнім часом зазнала деяких змін. Оскільки липучка може бути занадто шумно в умовах бойових дій, і тому, що вона має тенденцію ставати менш ефективними в запорошених районах, схильних до (наприклад, Афганістан), він був тимчасово вилучений з військової форми.

Немає коментарів:

Дописати коментар