середу, 27 травня 2020 р.

Роман Іваничук

27 травня 1939 р. в селі Трач Косівського району Івано-Франківської області.народився Роман Іваничук  - український письменник - один із лідерів української історичної романістики, громадський діяч, належить до організаторів Товариства української мови імені Т. Шевченка, Народного Руху України, член Спілки письменників України, депутат Верховної Ради України І-го скликання 1990-1994 рр., заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, Літературної премії імені А. Головка, премії імені І. Мазепи, Герой України. З 2011 р. Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Перша збірка новел «Прут несе кригу» вийшла у 1958 році,яка принесла йому визнання. У 1961 році переїхав до Львова, від 1963 працював редактором у відділі прози журналу «Жовтень» - від 1990 р. назва «Дзвін». У 1968 р. вийшов друком його роман «Мальви» на історичну тематику з часів Хмельниччини. Твір здобув широкий резонанс. За нього Іваничука жорстко критикувала компартійна влада, навіть хотіли звільнити з журналу. Тему наступного роману «Черлене вино» – про оборону Олеського замку від польських загарбників у 1431-1432 роках в ході так званих «воєн Свидригайла» – підказав відомий літературознавець Григорій Нудьга. Роман вийшов друком у 1977 році. За ним з’явився роман «Манускрипт з вулиці Руської». У третьому «львівському романі» «Вода з каменю» йдеться про Львів початку ХІХ ст. і юність Маркіяна Шашкевича. Наступний роман «Четвертий вимір» про одного з учасників Кирило-Мефодіївського братства Миколу Гулака вважають вершинним твором автора. У червні 1988 року погодився очолити львівську філію Товариства рідної мови. Навесні 1990 року був обраний народним депутатом УРСР, брав участь у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року і Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року.
Від 1994 р. професор української літератури Львівського університету. Іваничук - автор романів  "Шрами на скалі", "Журавлиний крик", "Вода з каменю", "Бо війна війною", "Орда", "Саксаул у пісках". Автор багатьох збірок новел: "Прут несе кригу", "Не рубайте ясенів", "Під склепінням храму" та інші; повістей: "Місто", "Сьоме небо", "Ренегат". Твори Іваничука перекладено російською, англійською, болгарською, німецькою, польською, румунською, словацькою, угорською, французькою та іншими мовами.
Помер 17 вересня 2016 р., Львів.





Немає коментарів:

Дописати коментар