понеділок, 11 травня 2020 р.

Олександр Коваль

Кіноклуб ,, Kartonni vikna'' знайомить.
7 травня 75 років від дня народження Олександра Івановича Коваля - українського кінорежисера, кінооператора, сценариста, майстра документалістики, педагога. Народився Коваль в с. Жердова Броварського р-ну Київської обл., помер в Києві 26 вересня 2018 р. Професор і член-кореспондент Академії мистецтв України, Народний артист України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка. Автор близько 90 документальних фільмів. Отримав всесоюзні та міжнародні відзнаки: два «Срібних голуби» Лейпцизького міжнародного фестивалю - «Шлях до тунелю», 1975; «Маланчине весілля», 1978; «Срібний орел» Міжнародного кінофестивалю історичного кіно в Парижі - за фільм «Притулок», 1990.
Закінчив ВДІК - майстерня Р. Кармена. Працював на студії «Укркінохроніка» в Києві : режисер, оператор, художній керівник творчого об’єднання «Автопортрет», «Дзвін», директор та художній керівник майстерні кінорежисури документального кіно, професор, зав. кафедрою кінорежисури та кінодраматургії Київського ун-ту театру, кіно і телебачення.
Зняті ним стрічки – це фільми-роздуми про людину, про гострі життєві проблеми, сповнені людяності і національно гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар