понеділок, 11 травня 2020 р.

Петро Чайковський

7 травня 1840 р. народився великий композитор Петро Чайковський. Походив він із українського роду Чайок. Прадід композитора, Федір Опанасович Чайка, був родом з-під Кременчука, козацьким сотником Омельницької сотні Миргородського полку.

Понад 28 років життя Чайковського пов'язані з містом над Тясмином. Тут він написав "Лебедине озеро", "Орлеанську діву", "Сплячу красуню", "Євгенія Онєгіна"... І це не повний перелік творів, над якими він працював у Кам'янці. Про Поділля Петро Ілліч писав: "Поїздки в Браїлів залишаться в моїй пам'яті світлими спогадами про найпоетичніші дні мого життя". До наших днів тут добре зберігся палац сімейства фон Мекк, де створено Музей композитора.
У Тростянці він написав свій перший симфонічний твір — увертюру до драми О. Островського "Гроза".
Приїхавши з Німеччини в маєток Конраді Гранкіно Полтавської губернії, – в останній рік свого життя –Чайковський писав: "Красоти Тіролю, серед яких я прожив тиждень, не дали мені й половини того задоволення, який дав краєвид безмежного степу". Саме тут він працював над оперою "Мазепа".
У часи жорстокого наступу імперії на українську мову Чайковський домагався постановки "Тараса Бульби" М.Лисенка українською мовою. У 1890 р. Чайковський відвідав Миколу Лисенка в Києві й слухав його оперу "Тарас Бульба".Найбільшу популярність композитору приніс твір «Лебедине озеро». Цікавий факт, що спочатку глядачі не оцінили його у зв’язку зі складною музичною композицією. Та й самі музиканти не були в захваті від балету, так як він був надто складним.
Композитор мав широкий кругозір і тягою до знань, його бібліотека нараховувала 1 239 книг. Крім художніх творів є праці з зоології, астрономії, медицини і філософії. Чайковський все життя збирав гербарії, деякі з них збереглися в його бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар