неділю, 31 травня 2020 р.

Йозеф Гайдн

31 травня 1809 р. помер Йозеф Гайдн - видатний австрійський композитор, представник віденської класичної школи, один з основоположників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет.
Він був похований на кладовищі Hundsthurmer у Відні. Через 14 днів у церкві Schottenkirche під музику Реквієму Моцарта відбулося прощання з великим композитором.
Внесок Йозефа Гайдна у світову музичну культуру безцінний. Закладені ним основи класичної форми музичного твору служили відправною точкою у творчості багатьох відомих композиторів. Гайдна називають батьком симфонії, вважається, що саме він підняв на новий рівень досвід попередників, відкривши нову епоху у розвитку жанру. В камерній музиці композитор був засновником жанру струнного квартету. Відкриттям Йозефа Гайдна ввaжається тaкож формa рондо-сонaти, в якій принципи сонaтної форми (експозиція, розробкa, реприза) зливaються з принципaми рондо. Композитор — aвтор 83 квартетів, 12 сонат для скрипки і фортепіaно, 77 струнних квартетів, 52 фортепіанних сонат, 24 опер, 14 мес, 104 симфоній.
Вершиною творчості Гайдна є його останні меси, написані в 1796-1802 рр. На останньому концерті, який відбувся у Відні 1808 року, за рік до смерті видатного композитора, 38-річний Бетховен став на коліна й поцілував руку маестро.

Немає коментарів:

Дописати коментар