суботу, 16 травня 2020 р.

Шарль Перро

16 травня 1703 році помер автор першої дитячої книжки Шарль Перро. Книга Шарля Перро "Казки моєї матінки гуски" є першою збіркою конкретного автора (саме цим відрізняється авторська казка від народної). Так Шарль Перро став одним із засновників світової літературної казки. Відомі казки: "Червона Шапочка", "Кіт у чоботях", "Попелюшка" та інші.
За часів Шарля Перро, в епоху класицизму, казки вважалися «низьким» жанром. Тому Шарль видавав їх під ім'ям свого 19-річного сина Перро д'Арманкура. На той час Шарль Перро вже створив собі репутацію серйозного літератора: він був секретарем Академії написів і письменства та був наближений до двору Людовика XIV, визначаючи його політику в області мистецтв.
Один з братів письменника – Клод Перро, був талановитим архітектором. Він був одним з творців паризького Лувру.
Свій перший твір Шарль Перро написав у віці 25 років. Це була іроікомічна поема (один з різновидів бурлеску - прим.ред.) Збірник «Казки матінки Гуски» знайшов несподіваний успіх в колах французької аристократії.
Шарль Перро дійсно створив моду на казки, і вже в 1740 році, через 37 років після його смерті, була опублікована ще одна знаменита чарівна казка «Красуня і чудовисько». І хоча авторство першого видання належить письменниці Барбо де Вільнев, казка традиційно друкується під  одною обкладинкою з «Казками матінки Гуски».
Перша екранізація «Попелюшки» з'явилася в 1898 році у вигляді короткометражного фільму британського режисера Джорджа Альберта Сміта, але фільм не зберігся.
Казка «Червона Шапочка» була написана Шарлем як попередження про те, що чоловіки полюють на дівчат, які гуляють в лісі. В кінці історії Шарль Перро закінчує мораллю, що жінкам і дівчатам не можна так легко довіряти чоловікам.
Шарль Перро почав писати казки, коли вийшов на пенсію і присвятив себе дітям.

Немає коментарів:

Дописати коментар