вівторок, 14 квітня 2020 р.

Починаючи від сьогодні, з понеділка, ми будемо знайомити Вас з традиціями українців, які потрібно дотримуватись кожен день Страсного тижня. Кожен день Страсного тижня має свої традиції. Початок Страсного тижня - Великий понеділок 13 квітня.
Тиждень перед Пасхою присвячений згадуванню останніх днів земного життя Спасителя, Його страждань, смерті і погребіння. Тому цей тиждень називають Страсним і Великим. Чому ще й Великим? Тому що цього тижня звершуються знамені і величні події євангельської історії і всього людства.
Христос добровільно страждає, сходить на Хрест, помирає заради нас і нашого ради спасіння. У народі цей тиждень ще називають Білим, або Чистим. На цьому тижні потрібно дотримуватись посту так само суворо, як і на першому тижні Великого посту. 
З понеділка віруючі починають готуватися до самого свята – Великодня. До великого дня готують і себе і свій будинок – займаються прибиранням, різноманітним ремонтом, заготовками до святкового столу. У цей день прийнято робити всі глобальні роботи по дому: генеральне прибирання, ремонтні роботи та інше. У Великий понеділок треба полагодити все, що зламалося, а також перебрати речі у шафі і викинути все, що прийшло в непридатність. За старих часів господині в цей день білили стіни, мили вікна і прибирали кожен куточок в оселі.
Що стосується їжі, то можна їсти сирі овочі і фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Під забороною як і раніше залишаються м'ясо, молочні продукти і риба. Рекомендується їсти один раз на добу, бажано ввечері.
Що не можна робити у Великий понеділок:
 - сваритися з ким-небудь і згадувати образи. Вважалося, що таким чином можна накликати на себе біду. Також варто утриматися від негативних думок і поганих помислів;
- заборонялися також і веселощі. Забороняється відвідувати розважальні заклади, вживати алкоголь, влаштовувати гучні вечірки з піснями і танцями. Бажано провести цей день в спокої та молитві;
Не варто надмірно веселитися або сваритися з ким-небудь, а також не забувати дотримуватися Великого посту, правила якого стають найбільш суворими в останній тиждень, тобто поточний. Багато з тих, хто не дотримувався обмежень у харчуванні раніше, приєднуються до посту вже з самого Великоднього тижня.
Прикмети:
- шлюб, укладений у Великий понеділок, буде щасливим і благополучним;
 - щоб зберегти молодість і знайти багатство треба вмитися з золотого/срібного посуду або занурити у воду благородні метали;
 - сонячна погода на Великий понеділок – до багатого врожаю.


Немає коментарів:

Дописати коментар