вівторок, 21 квітня 2020 р.

16 квітня - Чистий четвер прийнято починати з купання ще до сходу сонця. Господині в Чистий четвер готують писанки, крашанки та паски. У цей день необхідно зосередитися на важливому, і відмовитися від негативних думок. Кожен віруючий повинен забути про грішних помислах. За християнським вченням у цей день пізно ввечері один з дванадцяти учнів - горезвісний Іуда - за тридцять срібників продав свого вчителя Ісуса Христа,якого  й розіп'яли.Тому вважали,що в четвер оживають усі зловісні гади і плазуни .Відтак люди намагалися в цей день обов'язково вмитися або скупатися,тобто очиститись від гріхів.
Традиції: Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. За повір'ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою, а також він могла не боятися пристріту - ніхто не зможе завдати їй шкоди. Обмивання в Чистий четвер приведе до того, що піде втома, тривоги, біль забувається. Перед обмиванням потрібно промовити молитву в Чистий четвер. Важливо в цей день провести очищення в будинку, в тілі і душі. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житло, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають. Господині в цей день готують писанки, крашанки, паски і паски. З самого ранку ставлять тісто - "щоб піднімалося". Ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо великодні паски вийшли пухкі та смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік буде складним. Здавна вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в сумі і сварках. Згідно традиціям, після того, як вдома буде наведений порядок, можна зайнятися приготуванням святкових великодніх страв, які, до речі, їсти в цей день суворо заборонено. У Чистий четвер також можна розмальовувати писанки. 
Що не можна робити у Чистий четвер: рекомендовано стримати свій гнів і уникати сварок, сконцентрувавшись на духовному очищенні. Також важливо не починати приготування святкових великодніх страв до прибирання. Так, традиції свідчать, що випікати паску та оздоблювати писанки слід тільки після того, як вдома буде прибрано. 


Немає коментарів:

Дописати коментар