четвер, 9 квітня 2020 р.

Пaблo Пікассо

Про Пaблo Пікассо чули всі. Це не тільки відомий іспанський xyдожнік, але і скульптоp, графік, кераміст, театральний художник, поет і драматург. Його ім'я, дане при хрещенні, складається з 23 слів - Пабло Дієго Хосе Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Сіпріано де ла Сантісіма Тринідад Мартир Патрісіо Руїс Кліто Пікассо. Кажуть, що він названий так на честь декількох святих і родичів. 
Якщо у звичайних дітей першим словом є «мама» чи «тато», то у маленького Пабло таким стало «олівець». Саме цей предмет навчився тримати в руках малюк, раніше, ніж ложку. Крім того, малювати юний Пікассо почав з пелюшок, чому сприяв його батько – професійний художник. Свій рідкісний талант Пабло проявив в ніжному віці 10 років, коли він закінчив свою першу картину під назвою «Жовтий пікадор», на якій зображена людина верхи на коні під час кориди. За своє життя Пабло Пікассо написав багато шедеврів, які до сих пір змушують світ прагнуть боятися.
Жінки в житті художника
У жодного художника, та й взагалі, звичайного чоловіка, не було стільки коханок, скільки було у Пікассо. У більшості випадків це були красиві і бурхливі, але не тривалі романи. Пікассо завжди уникав своїх дружин, як тільки згасала хвиля почуттів. Франсуаза Жило стала єдиною жінкою, яка кинула Пабло першою. Художник говорив про те, що спілкування з прекрасною статтю необхідне йому більше за кисень, саме в ньому він черпає своє натхнення та ідеї для картин. Його першою офіційною дружиною стала російська балерина Ольга Хохлова, балерина.
Сам придумав кубізм
Картини, написані Пікассо, відносяться до стилю «кубізм», який, до речі, придумав сам художник разом зі своїм другом. Насправді, термін «кубізм» був винайдений французьким критиком Воселем, який зауважив, що практично всі зображення на полотнах художника складаються з невеликих кубів. Однак без Пікассо не було б ніякого кубізму в живописі.
Найбагатший художник за всю історію живопису
Завдяки своєму надзвичайному таланту Пікассо зміг стати найбагатшим художником ще за життя. Його полотна оцінювалися в сотні тисяч доларів. При цьому художник вважав за краще жити на «широку ногу», він мало в чому собі відмовляв. Після своєї смерті він залишив не тільки багатющу спадщину, що складається з картин, а й нерухомість на загальну суму більш ніж 1,5 млрд. доларів.
Улюблена такса
Пікассо любив тварин. У нього був боксер Ян і коза Есмеральда, однак він не мав до них жодних сентиментальних почуттів. Такса Лумпа зайняла в його житті особливе місце: її він любив більше за всіх своїх жінок. Спеціально для вихованця художник розмалював фарфорову тарілку, зобразивши на ній свого улюбленця, з якої Лумпа їв з одного столу зі своїм господарем. Такса всюди супроводжувала Пабло – коли художник працював в майстерні, тільки один Лумпа мав право перебувати в цей момент з творцем.
У 80 років Пікассо одружується на Жаклін Рок, яка стала його останньою музою і доглядала за ним аж до самої смерті. Згодом вона не змогла пережити смерть чоловіка і закінчила життя самогубством. Пабло Пікассо помер 8 квітня 1973, прожив 92 роки і створив більш 80000 робіт. За експертними оцінками, Пікассо — самий «дорогий» художник у світі.











Немає коментарів:

Дописати коментар