вівторок, 14 квітня 2020 р.

14 квітня. Історія і прикмети
Вівторок у Страсний тиждень — це день повчань, коли у церкві згадують, що Спаситель має повернутися до нас знову, щоб вершити суд над кожним. В цей день, за українським звичаєм, готують одяг - перуть і прасують, щоб нічого не відволікало від приготування до світлого свята Великодня. Особлива увага приділяється одягу для Святого Воскресіння – в цей день плаття, в якому зустрічається Великдень, має бути повністю закінчено. У вівторок останнього тижня Великого посту в селах збирали із засіків лляні та конопляні насіння, товкли їх в ступці і потім з водою готували з них соченое молоко. Все це робилося вранці, до світанку. Таким молоком на світанку поїли всіх домашніх тварин, як застереження від можливих недуг.
У Великий вівторок кажуть, що дощовий день – до грибного року. Також прийнято пити воду з срібної чаші. Якщо її немає, то в ємність з водою можна покласти срібну прикрасу. Це принесе успіх і матеріальне благополуччя. У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.
Великий вівторок прикмети свята: 
Говорили, що щоб не хворіти, у Великий вівторок потрібно ретельно займатися прибиранням, виносити сміття. 
Якщо в цей день вночі буде багато зірок - буде дуже хороший урожай.
Так само вважалося, що якщо у Великий вівторок піде дощ, то буде дуже великий урожай ягід.
Вважається, що якщо в цей день зустріти першим чоловіка - то цілий рік буде щасливий, а якщо жінку - то все буде навпаки.
А щоб цілий рік жити в багатстві і ні в чому собі не відмовляти, то господині старалися з самого ранку спекти випічку і нагодувати нею бездомних.


Немає коментарів:

Дописати коментар