неділю, 26 квітня 2020 р.

Всесвітній День міст-побратимів

26 квітня, в останню неділю квітня - Всесвітній День міст-побратимів.
Рух міст-побратимів розпочався під час Другої світової війни. Його ініціював Французький Рух Опору.  Угоди про дружбу почали підписувати міста, що належали до країн Антигітлерівської коаліції. У 1957 р. на Конгресі засновників, що відбувся у Франції, було створено Всесвітню федерацію поріднених міст. Цілі організації  - економічне співробітництво, передача досвіду в сфері освіти, медична допомога, захист навколишнього середовища. Сучасні жителі міст-побратимів обмінюються делегаціями, художніми та спортивними колективами, творчими виставками, літературою, кіноіндустрією, фотоматеріалами. Багато міст знаходяться в групі ризику по природних катаклізмах і техногенних катастрофах. Тому вчасно надана допомога є вкрай необхідним заходом.
В українських міст існує безліч побратимів по всьому світу. Київ приєднався до руху поріднених міст у 1961 році. Першими побратимами української столиці стали польське місто Краків і фінське Тампере. Наступного року до них приєднався німецький Лейпциг. Через 7 років Київ встановив братерські відносини зі столицею Словаччини Братиславою та столицею італійської Тоскани — Флоренцією. У 1970 році побратимом української столиці стала Тулуза – стародавнє місто на півдні Франції, у 1971-му – Кіото, давня столиця Японії.
У 1960-1970-і роки в Києві з'явилися вулиці, названі іменами поріднених міст – Краківська, Лейпцизька, Братиславська, Кіото, Тампере, Флоренції, Тулузи. На їх честь також названи кінотеатри «Братислава», «Лейпциг», «Тампере», «Флоренція», готель «Братислава».
У 1989 році з українською столицею поріднилися Мюнхен (Німеччина), Оденсе (Данія), Едінбурґ (Велика Британія), у 1990-му – Ухань (Китай), у 1991-му – Чикаґо (США) і Торонто (Канада).
З набуттям Україною незалежності, статус Києва значно підвищився. В результаті з Києвом поріднилися столиці багатьох країн світу. Серед них Анкара (Туреччина), Відень (Австрія), Париж (Франція), Гельсінкі (Фінляндія), Преторія (ПАР), Будапешт (Угорщина), Пекін (Китай), Варшава (Польща), Гавана (Куба), Афіни (Греція), Софія (Болгарія), Мехіко (Мексика), Брюссель (Бельґія), Сантьяґо-де-Чілі (Чілі), Стокгольм (Швеція), Рим (Італія), Вільнюс (Литва), Кишинів (Молдова), Астана (Казахстан), Таллінн (Естонія), Єреван (Вірменія), Бішкек (Киргизстан), Мінськ (Білорусь), Баку (Азербайджан), Ташкент (Узбекистан), Рига (Латвія), Тбілісі (Грузія).
У 2011 р. в Києві, в одному із найпопулярніших місць відпочинку мешканців Деснянського району парку Кіото, керівництво столичної державної адміністрації спільно з членами японської делегації висадили алею сакур. Алея сакур парку занесена в Книгу рекордів України. Довжина алеї майже кілометр — 987,45 метрів, на яких  360 саджанців.

Немає коментарів:

Дописати коментар