вівторок, 28 квітня 2020 р.

День азбуки Морзе

27 квітня – День азбуки Морзе.
У цей день, 27 квітня 1791 року, народився Семюел Морзе - американський художник і винахідник. Саме він розробив систему крапок і тире для кодування і передачі повідомлень.
У 1825 році Семюел Морзе перебував на заробітках. Незабаром він отримав звістку про важку хворобу дружини і тут же відправився додому. На жаль, він не встиг, на момент приїзду чоловіка була вже мертва. Справа в тому, що тоді листи доходили до адресатів дуже довго. Після смерті дружини Морзе задумався над тим, щоб створити винахід, яке дозволило б отримувати повідомлення набагато швидше. Так через 13 років
з’явилася азбука Морзе. Сьогодні мало хто цікавиться такою застарілою технологією як азбука Морзе та телеграф, однак як не дивно навіть сьогодні вони ще використовуються для зв'язку.
1. Хоч азбуку Морзе було винайдено понад 225 років тому її вивчають навіть сьогодні при підготовці розвідників та шпигунів.
2. Азбуку Морзе також називають «Вікторіанським інтернетом» оскільки свого часу телеграф і азбуку Морзе використовували практично по всьому світі для передачі повідомлень протягом багатьох десятиліть.
3. Конгрес США свого часу виділив понад 30000 доларів на створення першої телеграфної лінії. В ті часи це була неймовірно велика сума.
4. 2007 року японська компанія випустила наручний годинник з азбукою Морзе. Такий незвичний годинник повідомить час, використовуючи азбуку Морзе, після натискання кнопки «play».
5. Є навіть специфічний спорт по швидкості передачі та розпізнавання тексту азбукою Морзе — швидкісна телеграфія.
6. Лідерами по швидкісній телеграфії є національна збірна Білорусії. 2003-го року Андрій Біндасов за одну хвилину передав в буквеному тексті 283 знаки, а в змішаному - 230. Це означає, що йому вдалось робити приблизно 700 ударів у хвилину або майже 12 в секунду.

Немає коментарів:

Дописати коментар