вівторок, 21 квітня 2020 р.

Вічне місто - Рим!

21 квітня 753 року до нашої ери було засновано Вічне місто - Рим.
Цікаві факти:
У новенького свіжозбудованого Колізею був дах. І взагалі ця будівля настільки продумана, що 70 тисяч глядачів (а саме стільки вміщав Колізей) могли покинути арену за 3 хвилини!
 В Стародавньому Римі була своя промо-продукція. Біля Колізею можна було купити тваринний жир та піт кращих гладіаторів. Потім з цих компонентів прекрасні панянки робили парфуми.
В часи свого розквіту в Римі проживало близько 1 мільйона жителів. Після падіння імперії їх залишилось близько 50 тисяч. В сучасному Римі налічується приблизно 2,7 млн. мешканців.
Вираз «Гроші не пахнуть» родом з Риму. Він виник, коли імператор Веспасіан ввів податок на громадські вбиральні
Обов’язковим гостем на похоронах знаті у Стародавньому Римі був клоун – архімім. Він йшов за труною і імітував поведінку покійного. Іноді актора навіть вдягали в одяг померлого для більшої правдоподібності.
У давньоримських жінок не було імен. Вони мали лише родове ім’я, наприклад, Юлія з роду Юліїв. Якщо дівчат в сім’ї було кілька до імені додавали порядковий номер: Сегунда (друга), Терція (третя) і т.д.
 Дівчатка виходили заміж рано – в 13-14 років. Класичне вбрання нареченої складалось з плаття шафранового кольору та яскраво-рудої фати.
Жінки в Стародавньому Римі обожнювали фарбувати волосся. У фаворі був рудий колір та блонд. А в хід йшли всі підручні засоби: попіл, шафран, хна.
 Римські чоловіки цілували своїх дружин в губи, приходячи додому. Але романтиками вони не були, просто так жінки перевіряли чи зловживали їх благовірні вином, поки їх не було поруч.;))
Бетон винайшли римляни.
Перший в світі торговий центр також збудували римляни за часів імператора Траяна. Він мав кілька рівнів і понад 150 торгових точок з їжею та одягом.
У Римі лівші вважалися нещасливими.
 Якщо говорити про цікаві місця в Римі, то найбільші римські терми Каракали (збудовані в ІІІ ст. до н.е.) займали 11 га, тут з комфортом могло купатись 1600 людей одночасно.
На старому кладовищі Братів Капуцинів кілька склепів оздоблено кістками ченців. Вчені вважають, що там використано кістки щонайменше 400 монахів.
Італійці настільки люблять пасту, що у Римі є велетенський музей макаронних виробів, який займає аж 11 кімнат!
В Італії число 17 вважається нещасливим. Точно не відомо, звідки пішло це повір’я, але існує теорія, що це пов’язано з написами на могилах древніх римлян – «VIXI», що перекладається як «Я жив» або «Моє життя скінчилося». Якщо виразити напис римськими цифрами, то і вийде VI + XI = 6 + 11 = 17.
Щорічно традиція кидати монети у фонтан Треві приносить місту «дохід» на загальну суму близько 700 000 євро. Виловлені гроші йдуть на благодійність.
Купол Пантеону в Римі більший за купол собору Святого Петра у Ватикані. Його діаметр – 43 метри. До того ж це найбільший неармований бетонний купол у світі.
 У Римі існує закон, який дозволяє котам жити практично в будь-якому вподобаному ними місці. Диких котів у місті справді багато. А на площі Торре-Анджентіна є святилище котів серед руїн чотирьох республіканських храмів.









Немає коментарів:

Дописати коментар