суботу, 11 квітня 2020 р.

,,Титанік''

10 квітня 1912 англійський лайнер «Титанік» вийшов у своє перше й останнє плавання. 
В ніч з 14 на 15 квітня в північній Атлантиці під час першого рейсу зазнав аварії найвідоміший лайнер планети. "Непотоплюваний корабель", "найбільший і розкішний океанський лайнер" на першому ж своєму рейсі врізався в айсберг і забрав з собою на дно океану понад 4000 тисячі пасажирів. Провину за цю трагедію повністю переклали на плечі капітана корабля - Едварда Сміта, який загинув разом зі своєю командою і пасажирами атлантичного лайнера. Експерти дорікали Сміта в тому, що корабель йшов зі швидкістю 22-х вузлів (41 км) по небезпечному крижаному полю - в темних водах, недалеко від берегів Ньюфаундленду. Однак на думку експертів, низькопробної виявилася зовсім не сталь, а заклепки - найважливіші металеві штифти, що зв'язують разом сталеві пластини корпусу лайнера. А знайдені уламки "Титаніка" і зовсім свідчать, що корми корабля не здіймалася високо в повітря, як вважали багато. Вважається, що "Титанік" розділився на частини, перебуваючи порівняно рівно на поверхні океану - це явний знак прорахунків конструкції корабля. На думку експертів, які вивчають потенційний слабке місце "Титаніка" - заклепки, встановили, що через те, що час підтискав будівельники стали використовувати низькопробний матеріал. Коли лайнер натрапив на айсберг, слабкі сталеві стрижні в носі корабля не витримали тріснули.
Катастрофа "Титаніка" лягла в основу сюжетів багатьох художніх і документальних фільмів. Рівно через місяць після аварії, 14 травня 1912 року вийшов німий десятихвилинний художній фільм «Ті, що врятувалися з Титаніка». Головну роль в ньому виконувала американська актриса Дороті Гібсон, яка була пасажиркою «Титаніка», в фатальну ніч вона врятувалася в шлюпці № 7. Після прибуття в США Гібсон відразу взялася за написання сценарію до фільму.
Одним з найбільш наближених до реальності художніх фільмів про «Титаніку» є однойменна картина Джеймса Кемерона, що вийшла на екрани в 1997 році. «Титанік» отримав 11 премій Оскар, протягом 12 років утримував досягнення самого касового фільму. Перед початком зйомок режисер Джеймс Кемерон зробив 12 занурень до уламків лайнера і ретельно досліджував їх. У написанні сценарію, підготовці декорацій брали участь такі фахівці з «Титаніку», як член історичного товариства «Титанік» Дон Лінч, художник Кен Маршалл, історик і дослідник Паркс Стівенсон. Завдяки роботі авторитетних експертів, у фільмі вдалося відтворити багато справжні епізоди плавання і краху корабля. «Титанік» Кемерона відродив інтерес до історії лайнера. А історія кохання героїв Леонардо Ді Капріо і Кейт Уінслет у фільмі Титанік визнана найбільш романтичною в історії кінематографа, такі результати дослідження, проведеного ABC News і People Magazine. Реальна історія кохання, яке потонуло на ,,Титаніку'' не може залишити байдужим ніколо. Це була заможна пара, в якої було 7 дітей. Вони були щасливі та нерозлучні. 
При зіткненні з айсбергом екіпаж прийняв рішення евакуювати пасажирів – насамперед жінок та дітей. Для Іди було передбачено місце в човні номер 8 разом з іншими пасажирами першого класу. Та розуміючи, що її чоловікові не дозволять приєднатися до жінок, Іда відмовилася покидати лайнер. Полковник Арчибальд Грасі, якому вдалося вижити і який був свідком цієї сцени, порадив Ісидору звернутися до капітана, щоб вони обоє могли врятуватися. «Я не буду цього робити, — сказав 67-річний мільйонер. — Я сяду в шлюпку не раніше, ніж врятуються інші люди».
Водночас він намагався врятувати життя дружини, для цього навіть зробив вигляд, що теж сідає в човен. Коли Іда зрозуміла, що це була лише брехня для її порятунку, вона вибралася з човна  назад на корабель і поступилася своїм місцем покоївці Еллін Берд. Іда накинула на її плечі дороге хутряне манто і зі словами «Мені воно все одно вже більше не знадобиться», наполягла на тому, щоб дівчина зайняла місце в човні замість самої Іди. Покоївка пізніше розповідала, що останні слова, які вона почула від Іди Штраус, були: «Я не розлучуся зі своїм чоловіком. Ми жили разом — і ми помремо разом».
Трагічні обставини ніколи не будуть на заваді справжньому красивому коханню! Подивіться фільм, який зачаровує з першої хвилини. 






Немає коментарів:

Дописати коментар