вівторок, 21 квітня 2020 р.

18 квітня. Велика, Тиха або Фарбувальна субота:
 У Страснj] суботb є кілька назв. Її також називають Тихою суботою, оскільки в цей день не прийнято веселитися. А ось інша її назва – Фарбувальна субота – пов’язана з тим, що в цей день фарбують яйця і малюють писанки. Великодній кошик традиційно збирається у Велику суботу. Кладуть в неї Паску, крашанки, м’ясні та молочні продукти
Якщо на Суботу випадає день народження, краще перенести святкування на інший день, оскільки, згідно з церковним переданням, веселитися в цей день не прийнято. Найкраще Велику суботу провести в молитві та покаянні, попросити вибачення у близьких і рідних за образи і засмучення, а також пробачити себе самого.
В суботу перед Великоднем в Єрусалимі відбувається сходження Благодатного вогню. Багато тисяч паломників збираються в цей день в храмі Воскресіння Христового, щоб спостерігати одне з головних чудес православної церкви. Переказ стверджує, що рік, коли Благодатний вогонь на зійде на землю, стане останнім перед Страшним судом.
 Не можна розговлятися з третьої години ночі суботи і до ранку неділі;
 Не можна їсти приготовану за допомогою термічної обробки їжу;
Не можна вживати спиртні напої (тим, хто у Велику п'ятницю дотримувався строгого посту і був тільки на хлібі і воді, можна випити трохи червоного вина для підтримки сил);
 Не можна танцювати і співати;
Необхідно утриматися від інтимної близькості;
 Не можна займатися риболовлею або полювати;
Також заборонено прибирати вдома, гладити і прати речі;
Не можна митися;
Забороняються роботи по саду і городу;
Є також заборона на заняття рукоділлям;
Варто утриматися від будівельних робіт та інших фізичних робіт.
У цей день не можна відмовляти людям в проханнях. Також у Велику суботу не згадують покійних, це означає, що не ходять на кладовище. Кожен віруючий напередодні великого свята повинен постаратися вести себе праведно, не сваритися ні з ким, не лаятися і утриматися від з'ясування відносин.
Велика субота — день доброти, примирення і всепрощення. Сьогодні обов'язково попросіть вибачення у всіх, кого ви могли образити. Помиріться з усіма, з ким ви в сварці — не затьмарювати завтрашній свято негативними почуттями та емоціями.
Також в суботу перед Великоднем обов'язково потрібно роздати милостиню всім потребуючим, яких ви зустрінете на своєму шляху. Ну а родичі і близькі вам люди не повинні залишитися без великодніх подарунків.
Як і в попередні два дні, в суботу перед Великоднем нічого не можна віддавати з дому, хто б у вас що не просив. Таким чином ви можете віддати своє здоров'я, благополуччя, удачу.
У цей день можна прибирати могилки на цвинтарі, однак поминати в суботу не можна.
Також, згідно з прикметою, неспання в ніч на Великдень сприяє міцному здоров'ю, гарному врожаю, дівчатам допоможе бути щасливими в заміжжі, а юнакам обіцяє вдале полювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар