неділю, 28 червня 2020 р.

Сердюк Олександр

Сердюк Олександр Іванович - український актор театру та кіно, режисер, педагог, народний артист, лауреат Державних премій. Батько актора Леся Сердюка. Був обдарованим і впізнаваним: створені ним образи героїчного та характерного плану надовго запам’яталися багатьом глядачам. 
Народився 27 червня 1900 р. в с. Бзів, нині Баришівський район на Київщині, в селянські родині. Освіту здобув 1919 р. в Державному музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка. У 1919-1922 рр. працював у театрі ім.Т. Шевченка, 1922-1934 рр. - в театрі «Березіль» Леся Курбаса. Був мистецьким керівником Харківського театру ім.Т. Шевченка. Від 1958 р. - професор Харківського театрального інституту, нині Університет мистецтв. Очолював кафедру майстерності актора. Під його керівництвом кафедра продовжувала навчати та виховувати акторів у найкращих традиціях класичного та новітнього українського театру, оздобленого красою та поетичністю, проникненням у саму суть явних і потаємних людських почуттів та пристрастей.
Серед найкращих ролей О. Сердюка - Барон («Жакерія», за П. Меріме), граф Шарль («Євгенія Ґранде» за О. Бальзаком), Клавдій («Гамлет» В. Шекспіра); Сава Чалий (в однойменній драмі І. Карпенка-Карого), Мокій («Мина Мазайло» М. Куліша), Командор («Камінний господар» Л. Українки), Богун  («Богдан Хмельницький» О. Корнійчука).
Відомі кіноролі О. Сердюка: Семен Неживий («Коліївщина»), Назар  («Назар Стодоля»), Андрій («Запорожець за Дунаєм») та багато інших.
Помер О. І. Сердюк  14 грудня 1988 р. в Харкові. Похований на міському кладовищі в Харкові.
Йому присвячено фільми: «Зустріч із собою» (1968, Харківська студія телебачення), «Харків Леся Сердюка» (1995, телестудія «Ніка-Арс»).
,,Запорожець за Дунаєм''

Немає коментарів:

Дописати коментар