суботу, 18 липня 2020 р.

День архітектури України

1 липня День архітектури України.
Кращі книги з фонду нашої бібліотеки, які найбільш розкриють всі таємниці та досягнення в цій галузі.
Свято встановлено в Україні щоб на підтримати ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури. Архітектори, використовуючи інженерну точність та творчий підхід, будують міста, втілюють в життя сміливі проекти, дарують нам візуальну красу і комфортне життя. В Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва. В Києві збереглося безліч красивих старовинних будівель - Андріївська церква, побудована в 1754 році в стилі бароко за проектом архітектора Бартоломео Растреллі на Андріївській горі.
Маріїнський палац, який Б. Растреллі проектував для графа Розумовського, побудований у 1750-1755 рр. У 1744 році імператриця Єлизавета, дочка Петра І, під час візиту до Києва, сама обрала для нього місце. В палаці проходять урочисті державні події - нагородження, прийоми, саміти і зустрічі офіційних делегацій на найвищому рівні.
Один із найдавніших входів у місто Київ - Золоті Воріта. Це один з чотирьох входів у місто, який зберігся до наших часів. Оборонну споруду було зведено за правління Ярослава Мудрого.
Будинок з шоколаду (неофіційна назва особняка С. С. Могильовцева), Будинок з химерами, Собор Святого Пантелеймона і Південний міст – найвищий міст України.
Будинок органної та камерної музики, Миколаївський костьол - це одна з найкрасивіших споруд Києва початку XX сторіччя, збудовано в стилізованих готичних формах з високими стрілоподібними шпилями. Зведення будівлі проводилися під керівництвом відомого київського архітектора В. В. Городецького.
Щорічно на честь Дня архітектури України проходить церемонія вручення Державних премій України найкращим скульпторам і архітекторам країни.
Архітектура розвивається в різноманітних стилях  надзвичайно масштабно і поширено в усьому світі, особливо сьогодні цінується краса давніх звичаїв та їх модернізація.

Немає коментарів:

Дописати коментар