вівторок, 9 червня 2020 р.

Степан Сабадаш

Українське ретро Степан Сабадаш - музична година.
5 червня 100 років від дня народження Сабадаша Степана Олексійовича - українського хорового диригента, композитора, Заслуженого діяча мистецтв УРСР, Народного артиста України, одного із засновників українського естрадного вокалу.
Народився в с. Ванчинець в 1920 р., нині село Новоселицького району Чернівецької області (тоді Румунія). Його батьки були дуже працьовитими. Степан, як і інші діти, не цурався важкої сільської роботи. Але з дитинства любив співати, хотів мати скрипку, навіть сам намагався її змайструвати, коли йому було 11 років. Грі на музичних інструментах Степана навчав церковний регент і окрім скрипки - на трубі. Степан навіть грав у сільському духовому оркестрі та через хворобу трубу залишив. Однак став легендарним акордіоністом. Музичну освіту здобув у Чернівецькому музичному училищі. В 1944-1945 рр. очолив військовий оркестр і з успіхом виступав у військових частинах. Після війни він - концертмейстер Чернівецького драматичного театру, керівник вокально-інструментального ансамблю "Марічка" при Палаці культури текстильників. Він автор чудових пісень, які співала вся Україна - «Очі волошкові», «Пісня з полонини», «Вишні», а особливо —легендарної «Марічки», що лунала на всіх континентах у виконанні Д. Гатюка. Уперше пісню «Марічка» виконав 1955 р. хор музучилища, де заочно навчався С. Сабадаш. Овації, здавалося, ніколи не вщухнуть. Від 1967 р. працював у Києві, де до 1980 р. керував вокально-інструментальним ансамблем при Жовтневому палаці культури. Виступи з авторськими концертами ставали дедалі рідше – композитор втрачав слух. Помер С. О. Сабадаш 28 серпня 2006 р. в Києві.
Пісні Сабадаша - патріотичні, ліричні, жартівливі. Йому належать численні обробки українських народних пісень, публікації у часописах і альманахах.
Пісне з полонини
Очі волошкові
Марічка
Пісня молодички
Українське танго Диво сон

Немає коментарів:

Дописати коментар