вівторок, 9 червня 2020 р.

Трійця - символ оновлення життя

До вашої уваги наша виставка-інсталяція, яка увібрала в себе кращі традиції свята.
Трійця - свято неба і землі! 7 червня святкуємо зішестя Святого Духа, або ж Трійцю - одне з дванадцяти найбільших свят православного люду.
Трійця - символ оновлення життя. У Євангелії йдеться, що на 50-й день після Воскресіння на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум'я, і вони заговорили різними мовами, щоб проповідувати християнство всім народам світу. Цією подією відкрилася світові уся повнота Трійці, і люди побачили три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа.
Прикрашати храми, оселі та городи квітами, напевне, почали ще з давніх-давен, коли з природою пов’язували великі й малі події в родині, врожай і природні явища. Дівчата ворожили, жінки збирали цілющі трави для лікування на весь рік, чоловіки та парубки організовували місцеві гуляння. Але треба мати на увазі, що церква далеко не вітає подібні дії, тому про ворожіння вже майже не згадується, хіба що в канві звичайних веселощів та розваг, які особливого смислового навантаження не несуть.
Вважалося, що в цей день можна зустріти русалку і що вона навіть може залоскотати, тому вже наші ближчі пращури, тобто християни, не виходили цього дня з оселі без хрестика на шиї.
З давніших заборон - не робити віників з гілок дерев, не будувати дерев’яні паркани. Словом, не використовувати природу в корисливих цілях, а просто бути з нею в унісон. На Трійцю природа просто промовляє до людини мовою комах, пташок, природи. Не одне покоління вслухалося в цю мову, і всі ці спостереження вилилися в ланцюжок прикмет і вірувань, які передаються з покоління в покоління.
У цей день збиралися толоки на природі - цілими селами чи великими родинами. Господині приносили свої наїдки-напої. Прийнято було готувати багато і смачно, основними стравами були короваї, хліб, пиріжки, м'ясні страви.

Немає коментарів:

Дописати коментар