пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Віртуальна екскурсія до шедеврів Гауді!

Віртуальна екскурсія до шедеврів Гауді!
25 червня 1852 року в невеличкому іспанському містечку Реус народився Антоніо Гауді. Повне ім'я іспанця, який здивував світ фантастичною форми будівлями, - Антоні Пласід Гільем Гауді-і-Корнет. Антоніо Гауді. Йому  вдалося перевернути уявлення сучасників про архітектуру ХХ століття. Обтічні, химерні форми проектованих їм будинків назавжди змінили обличчя Барселони і проголосили про народження каталонського модерну, що нагадує людству про нерозривний зв'язок з природою.
Найвідоміші споруди Гауді:
Ліхтарі на Королівській площі
Це перший проект молодого Гауді, який лише роком раніше отримав звання архітектора. Легенда свідчить, що під час вручення диплома директор сказав: «Не знаю, кому ми вручаємо диплом – генію чи божевільному». 
Будинок Вісенс
У 1878 р. молодий підприємець Мануель Вісенс замовив будинок, але відклав будівництво на 5 років. Це було порятунком для Гауді, який просто не знав, що робити – майданчик під будівництво був досить вузьким. Тому будинок вийшов дуже простим. Щоб прикрасити його,  Гауді розігнав усю свою фантазію і заодно прорекламував кераміку Вінсенса. Замовник був задоволений.
 Будинок Бальо
Місцева назва будівлі – «Будинок кісток». Гауді реконструював старий будинок, застосовуючи свій фірмовий метод: багатобарвну мозаїку, криві ліні, химерні балкончики, дах у вигляді риб’ячої луски.  В деяких елементах вгадуються скелетні кістки якоїсь істоти, а арки, додають схожості зі спиною дракона.
 Будинок Міла
Комусь фасад нагадує хвилі, а комусь – кам’яну гору з ящірками. Працюючи над цією будівлею на розі Пасео Граса та вулиці Провенза, Гауді набирався натхнення у природи.  Можливо, з цієї причини посварився з замовником і лишив дім недобудованим (не вистачає статуї Мадони на даху). У 1984 р. будинок Міла оголошений Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО. На останньому поверсі – музей, присвячений Гауді. Гауді спроектував пандуси, по яких мешканці могли під’їхати на автомобілях безпосередньо до своїх квартир (навіть на п’ятий поверх). Ідею не прийняли, і вона трансформувалася у перший підземний гараж.
Палац Гуель
Крокуючи знаменитим бульваром Рамбла, можна побачити на одній з бічних вулиць будинок з  кольоровими грибами на даху. Насправді це димові труби (їх 20), прикрашені керамікою і склом. Це і є знаменитий палац Гуель, що включений у список ЮНЕСКО.
Парк Гуель
Магнат і меценат Гуель, вельми освічена людина, добре знайома з «Утопією» мислителя Томаса Мора, вирішив побудувати на околиці міста ідеальне поселення, місто-сад, комуну для багатих людей. Гауді з покладеним на нього завданням упорався блискуче. Але ідея провалилася через те, що багатії не оцінили творчий геній Гауді. Після смерті Гуеля нащадки продали парк муніципалітету, і Барселона отримала у власність шедевр, милуватися яким приходить до 8 млн. людей на рік. Щоб отримати досконалу форму  сидінь у Парку, Гауді змусив робочих сісти якомога зручніше на свіжий цемент, таким чином використавши ергономіку задовго до того, як з’явилася ця наука.
Храм Саграда Фаміліа
Ідея побудувати у Барселоні величний храм належить книготорговцю Хосе Марія Бокабелья.  Антоніо Гауді. Митець вирішив побудувати храм, вищий за всіх відомі у світі. Його вежі мали  впиратися у небо і возносити вгору 170-метровий  шпиль з дзвіницею. Але титанічну працю 45 років життя Гауді не закінчив. Добудова, яка триває вже понад 91 рік, продовжується.
Під кінець життя Гауді став відлюдником. Він був пристрасним прочанином і жив лише будівництвом Храму Перехожі вважали його за жебрака і подавали милостиню. У 1926 році Антоніо Гауді потрапив під колеса трамваю і помер у лікарні для бідних.
Дізнатися більше про життя та творчість шедеврального архітектора Гауді, можна з книги ,,Шедеври Гауди’’, яка є у фонді нашої бібліотеки.
Нагадуємо, що попереднє замовлення можна зробити за тел.. (044) 275-95-76.
Віртуальна подорож до шедеврів Гауді.

Немає коментарів:

Дописати коментар