вівторок, 9 червня 2020 р.

Мар'яненко Іван

Кіноклуб ,, Kartonni vikna'' знайомить - український актор, режисер, педагог, народний артист УРСР- Мар'яненко Іван Олександрович. Справжнє прізвище Петлішенко. Народився 9 червня 1878 р. на хуторі Сочеванів біля с. Мар’янівки Херсонської губернії, нині Кіровоградської області. Сценічну діяльність почав у Києві в трупі свого дядька М. Кропивницького. Юнак мав красиву зовнішность - розумні очі і сильний добре поставлений голос красивого тембру. У 1906 р. юнака взяв до своєї трупи Микола Садовський. Садовський задумав поставити «Ревізора» М. Гоголя в перекладі українською, і Мар’яненко увійшов до історії українського театру як перший Хлестаков, що говорив зі сцени українською. Актор Мар’яненко став відомим не лише у театральних колах. Працював у різних трупах і театрах Києва. Мар'яненко належав до таких українських майстрів сцени, як Панас Саксаганський та Марія Заньковецька. В 1917 р. був директором і режисером Національного зразкового театру, в 1918 р. виступав у Державному драматичному театрі. Іван Мар’яненко працював комісаром Першого театру імені Т. Шевченка в Києві. А в 1923 р. ввійшов до мистецького об’єднання «Березіль» Леся Курбаса. У важкий період для Курбаса саме уславлений Мар’яненко захищав режисера, наголошуючи, що в українському театрі школа, грамота мистецтва почалися лише від Курбаса.
Мар'яненко викладав майстерність актора в Київській музично-драматичній школі ім. М. Лисенка та Музично-драматичному ін-ті ім. М. Лисенка, 1944-1961 рр. - у Харківському музично-драматичному ін-ті, де отримав звання професора.
Мар'яненко зіграв понад 300 ролей у п'єсах Т. Шевченка, М. Л. Кропивницького, М. Старицького, Лесі Українки, О. Корнійчука, О. Островського, К. Гольдоні, Г. Ібсена. За головну роль у драмі "Ярослав Мудрий" І. Кочерги одержав Сталінську премію (Державна премія). Знімався у фільмах "Злива" (1929), "Фата Моргана" (1931), "Коліївщина" (1933), "Прометей" (1936). Поставив вистави «Блакитна троянда» за твором Лесі Українки та «Казка старого млина» Чернетка, «Оборону Буші» М. Старицького. Автор книг "Минуле українського театру" (1953), "Сцена, актори, ролі" (1964). Серед його учнів – народні артисти В. Василенко, І. Козловський, Б. Романицький, Н. Ужвій.
Помер видатний актор 4 листопада 1962 р. у Харкові.
З 1995 р. існує театральна премія імені Івана Мар’яненка за кращу акторську роботу.

Немає коментарів:

Дописати коментар