пʼятницю, 12 червня 2020 р.

День червоної троянди

Красивий цікавий факт про 12 червня.
Сьогодні світ відзначає День червоної троянди. Та не кожен знає, що приховує ця квітка. Її заслужено називають королевою серед квітів. За допомогою троянд люди виявляли свої почуття, переживання, думки. Слово троянда — запозичення з новогрецької мови: «тридцять» (пелюстків).
Вона була і є образом кохання, недовготривалого життя, іноді виражає смуток. Мова квітів з'явилась на Сході. Там вважалося, що Червона троянда – символ справжнього кохання; бордова – краси; рожева – бажання, пристрасті, радості життя, молодості та енергії; біла – чистоти, вічної любові, смирення…
Немає такого відгалуження людської культури, де б не позначився «вічний образ» троянди. Без її зображення немислимий живопис. Зараз – ще й художнє фото. А що вже говорити про літературу! Від найвідоміших народних епосів – до роману «Ім’я рози» незабутнього Умберто Еко. Найдавніші оповіді Індії говорять про те, що богиня краси Лакшмі народилася з бутона троянди. В середньовічній Франції зароджується народне свято троянд, на якому вибирали найкрасивішу дівчину королевою троянд. Їй надягали особливий вінок з троянд, званий «шапель». У всіх народів у всі часи поети присвячували свої вірші цариці квітів.

Немає коментарів:

Дописати коментар