суботу, 18 липня 2020 р.

Володимир Винниченко

Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Творчий доробок автора налічує більше ста оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п'єси. Вистави за його творами мали неабиякий успіх у театрах Берліна, Праги, Рима, Москви. П'єси «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Брехня» та інші збирали й збирають до сьогодні чимало глядачів.
У 1902 році, в журналі ,,Киевская старина'' з'являється його перше оповідання ,,Сила і краса'', яке принесло авторові справжню славу і Винниченко отримав визнання в письменницьких колах. Його блискучий дебют вітав М. Коцюбинський. Винниченко вже з перших кроків своєї творчості почав розповідати нове й по-новому Водночас у інших своїх творах Винниченко гостро, яскраво й влучно висміює міщанські захоплення, життєві «ідеали».
Одним із найулюбленіших серед читачів творів письменника є фантастичний роман-утопія «Сонячна машина».
Володимир Винниченко — ще й талановитий художник. Його 74 оригінальні малярські роботи та 4 альбоми з малюнками аквареллю, вуглиною нещодавно повернулися в Україну.
Праця Володимира Винниченка «Конкордизм. Система будування щастя» була написана ним наприкінці життєвого шляху та є підсумком його поглядів. Конкордизм - з латині «погодження». Авторське визначення жанру — «соціопсихотерапевтичний» трактат. В цій книзі Винниченко висловлюється з приводу найрізноманітніших питань - від гігієни до оптимального політичного режиму. За життя автора не була надрукована. Уперше опублікована у збірці «Невідомий Винниченко», 2010; окремо – 2011; обидва – Київ), де він зробив спробу пояснити, як подолати перешкоди на шляху до одвічної мрії людей – щастя.
На честь Володимира Винниченка названий Кіровоградський державний педагогічний університет.
Наша виставка ,,Власна філософія щастя'' широко розкриває систему методів і правил активного досягнення щастя, прагнення до якого й об’єднує усіх людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар