суботу, 18 липня 2020 р.

Магар Володимир Герасимовичич

5 липня 120 років від дня народження Магара Володимира Герасимовича - українського режисера, актора, народного артиста України. Він одна з найвідоміших театральних постатей м. Запоріжжя та тогочасних діячів культури та мистецтва. За період  свого режисерського керівництва 1936-1965 рр. В. Г. Магар організував талановитий колектив акторів та митців. Масштабне мислення, увага до деталей, вміння «оживити» п'єсу, майстерність актора і талант організатора - риси, які були властиві Магару.  Володимир Герасимович був наділений талантом бездоганного відчуття правди, виконавської щирості, вмінням у рамках одного образу бути і комедійним, і драматичним, і трагедійним.
Протягом більш як сорокарічної мистецької діяльності В. Г. Магар виконав понад двісті п'ятдесят ролей у класичних і сучасних п'єсах. В його ролях виявлялась допитливість актора, багатство нагромаджених життєвих вражень, уміння знаходити для кожного образу чітку характеристику й типові деталі, продумано і виправдано діяти в пропонованих обставинах, поступово і яскраво розкриваючи психологічну лінію свого героя. Професіоналізм Магара-актора доповнювався його непересічною зовнішністю. Він був високим на зріст, мужньої постави, з живим виразним обличчям і розумними, кмітливими очима.
Він організував понад 70 вистав. Серед його вистав - «Богдан Хмельницький», «Макар Діброва», «Над голубим Дунаєм», також українська класика - «Маруся Богуславка», «Назар Стодоля», «Украдене щастя», «Майська ніч», «Вій», з яскравим українським фольклором та традиціями.
.Помер Володимир Григорович 11 серпня 1965 р. в м. Запоріжжя.
У березні 2004 році театр ім. Щорса був перейменований на Запорізький обласний український музично-драматичний театр імені Володимира Магара З серпня 2004 року театру надано статус «академічного».


Немає коментарів:

Дописати коментар