суботу, 18 липня 2020 р.

День винаходу сонцезахисних окулярів.

Цікавий факт про 1 липня - день винаходу сонцезахисних окулярів.
Сонцезахисні окуляри давно вже стали модним аксесуаром. На сьогодні існує багато різновидів та форм сонцезахисних окулярів. А які носите Ви? (Фото можна в коментар. Учасник, фото якого набере найбільшу кількість лайків отримає приємний приз))
Перші сонцезахисні окуляри захищали жителів Крайньої Півночі від сніжної сліпоти, яка в цьому регіоні особливо небезпечна навесні. Ці окуляри були шматками деревної кори або кістки з прорізаними в них вузькими щілинами для очей. На початку ХХ століття кіноактори часто носили темні окуляри, але не тільки для того, щоб їх не впізнавали. Перш за все, тому, що їхні очі постійно червоніли від потужних дугових ламп на знімальному майданчику, оскільки ці лампи випромінюють яскраве світло, що містить ультрафіолет. Масове виробництво дешевих сонцезахисних окулярів почалося в Америці в 1929 році. Сем Фостер Грант продавав їх на пляжах в Атлантік-Сіті штату Нью-Джерсі. 
Відомо, що римський імператор Нерон спостерігав гладіаторські бої крізь смарагдові дзеркала.
У Давньому Китаї в XII столітті пластини димчатого кварцу використовувалися суддями не стільки для захисту від яскравого світла, скільки для того, щоби свідки не бачили вираз їх очей під час допиту.
Джеймс Ескот експериментував із кольоровими скельцями у середині 18 століття. Але ці окуляри не були сонцезахисними: Ескот уважав, що скло бірюзових відтінків (синє та зелене) просто покращує зір.
У 19 — на початку 20 століття люди із хворобливою чутливістю до світла часто носили окуляри бурштинових відтінків (жовті та коричневі).
Коментуйте, лайкайте, перемагайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар