суботу, 18 липня 2020 р.

О’Горман Хуан - мексиканський художник архітектор XX століття.

6 липня 1905 року в Кайоакан, Мехіко-Сіті, Мексика  -  народився О’Горман Хуан - мексиканський художник, мозаїчист, архітектор XX століття, забудовник Мехіко. Професор Національного політехнічного інституту у Мехіко. З кінця 20-х років виступав як представник функціоналізму, в кінці 30-х до 40-х рр. створював монументальні живописні композиції - фрески, аеропорт Мехіко. Художник випробовував сюрреалізм в станковому живописі. В своїх спорудах широко використовував мотиви стародавнього мексиканського зодчества. Використовував синтез мистецтв - Університетська бібліотека в Мехіко. З середини 50-х рр. став на позиції близькі до органічної архітектури - власний будинок в Мехіко, 1956 р. Фасади своїх споруд прикрашав суцільним килимом мозаїки з каменю та смальти, а також розписами.
Хуан О'Горман таки повернеться до використання піраміди в сучасній йому архітектурі. Він отримав замову від Дієго Рівери на споруду для розташування колекції творів індіанського мистецтва. Виникла чудернацька споруда у вигляді стилізованого індіанського храму доколумбової доби з місцевого каменю, але з великими вікнами (небаченими в індіанській архітектурі)і сучасними комунікаціями. Нині будинок-піраміда використовується як музей.
Ще більшою грою з архітектурними і природними формами був власний будинок архітектора, розташований в натуральній печері.





Немає коментарів:

Дописати коментар