суботу, 18 липня 2020 р.

Рембрандт Харменсзон ван Рейн.

15 липня 1606 року в багатодітній родині заможного власника млина Кармія Геррітзона ван Рейна в голландському місті Лейдені народився Рембрандт Харменсзон ван Рейн.
За все життя Рембрандт написав 600 картин, 300 гравюр і близько двох тисяч малюнків. З них близько шістдесяти - автопортрети.
У 13 років він був відданий вчитися образотворчому мистецтву до Лейденському історичному живописцю Якобу ван Сваненбюрха. У 1623 Рембрандт переїжджає в Амстердам і займається у Пітера Ластмана, пройшов стажування в Італії, де в ті роки якраз процвітало Високе Відродження.
Рембрандт писав в досить оригінальній манері, починаючи з заднього плану. Більшість художників спочатку працюють над переднім планом або охоплюють все полотно цілком.
Однією з ранніх інновацій Рембрандта стало процарапування гострим кінцем рукоятки кисті по просохлій фарбі. Такий прийом використовувався в основному в портретах при роботі над волоссям.
Повернувшись до рідного міста, Рембрандт спільно з одним Яном Лівенса відкрив власну майстерню і почав набирати учнів. Всього за кілька років він завоював популярність далеко за  кордоном його країни.
1631 року майстер переїжджає в Амстердам, з яким пов'язує всю свою подальші долю. Тут він переживає любов і втрати, блиск і злидні, тут же йде з життя.
На хвилі успіху Рембрандт в 1634 році одружився на дочці бургомістра Лаувердена Саскии ван Ейленбюрх. Вигідний шлюб дозволив художнику увійти в кола вищого суспільства. На Рембрандта просто посипалися замовлення. Сама Саскія також часто позувала чоловікові для багатьох картин.
Одна з центральних площ Амстердама, Botermarkt в 1876 році отримала сучасну назву Площа Рембрандта в честь великого художника. У центрі площі знаходиться пам'ятник Рембрандту.
До вашої уваги пропонуємо підбірку кращих картин художника, які є в мистецькому фонді нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар