неділю, 13 вересня 2020 р.

Акіра Куросава ( 黒澤 明, くろさわ あきら)

 Кіноклуб ,,Kartonni vikna" запрошує! 

День японського кіно. 

 Акіра Куросава ( 黒澤 明, くろさわ あきら) — японський сценарист, кінорежисер і продюсер періоду Сьова. Вважається одним з найвпливовіших кінорежисерів за всю історію кіно помер 6 вересня 1998 року. Куросава створив 30 фільмів протягом 57 років своєї творчої діяльності. Акіра Куросава по праву вважається класиком японського кіно, чия творчість справила величезний вплив не тільки на національний, а й на світовий кінематограф. Причому за кордоном він завжди користувався більшою популярністю, ніж у себе на батьківщині.

У ранньому дитинстві Куросава Акіра виявив схильність до заняття малярством. Вершиною його досягнень у цій галузі була написана ним картина «Сейбуцу», прийнята на виставку «Ніка-тен» у 1928. Не зумівши поступити до коледжу, Куросава, коли йому було вже за 20 років, вирішив зайнятися кіно, почавши працювати асистентом режисера Кадзіро Ямамото на престижній японській кінофірмі PCL «Фото кемікл ЛАБОРАТОРІЗ» (згодом відомій як «Toho Studios»).

Фільми Куросави мали величезний вплив на західне кіно, особливо на істинно американський жанр — вестерн. Наприклад, американський фільм «Чудова сімка» (англ. The Magnificent Seven), в якій знімалися багато зірок світового кіно, був переробкою «Семи самураїв», а перший італійський вестерн Серджо Леоне, створений при співпраці з Клінтом Іствудом, «За жменю доларів» був не тільки зроблений на основі «Тілоохоронця», але часом просто кадр за кадром повторював його. Навіть фільми 1990-х років, що розповідають про період Великої депресії та гангстерів, такі як «Перехрестя Міллера» (Miller `s Crossing) і «Герой-одинак», створені на основі творів Дешила Геммета, часом нагадують про те, що візуальним впливом, структурою і тематикою вони зобов'язані оригінальному фільму японського режисера. 1964 року шедевр Куросави «Расьомон» було взято за основу для голлівудського фільму «Наруга». У пізніші роки життя Куросава дружив з такими американськими кінодіячами, як Мартін Скорсезе, який зіграв Вінсента ван Гога в його фільмі «Сни Акіри Куросави», і Стівен Спілберг.

Топ 10 найкращих фільмів Курасави:

- Трон в крові. 1957р. -

- Троє негідників в прихованій фортеці. 1958р. -

- Ран. 1985р. -

- Кагемуся: Тінь воіна.1980г. -

- Дерсу Узала. 1975р. -

- Расемон. 1950р. -

- Охоронець. 1961р. -

- Червона борода. 1965р. -

- Рай і пекло. 1963р. -

- Сім самураїв. 1956

Сни Акіри Куросави » складаються з восьми невеликих новел, які зачіпають взаємини людини з навколишнім світом, з життям і смертю: «Сонце, що світить крізь дощ», «Персиковий сад», «Буран», «Тунель», «Ворони», «Гора Фудзі в червоному», «Плаче демон», «Село водяних млинів». У фільмі використана комп'ютерна графіка від ILM, яка тоді тільки входила в моду.

Фільм замислювався Куросавой як останній. Він знімав його у віці вісімдесяти років. Однак після «Снів» до своєї смерті Куросава зняв ще два фільми. Показ фільму відкривав 43-й Каннський кінофестиваль в травні 1990 року.

До вашої уваги фільм  Акіра Куросава - Село водяних млинів (новела з фільму "Сни")

https://www.youtube.com/watch?v=a41pDqEmXhg

Немає коментарів:

Дописати коментар