понеділок, 14 вересня 2020 р.

Музична хвилинка. Пісня-ювіляр!

 Музична хвилинка.  Пісня-ювіляр!

50 років тому 13 вересня 1970, Чернівецька телестудія вперше транслювала пісню "Червона рута" в програмі "Камертон доброго настрою". Її виконали Володимир Івасюк і Олена Кузнецова.

Володимир Івасюк - автор пісні, відомий український композитор-виконавець і поет. "Червону руту" він написав під час навчання в медичному університеті, вона стала його головним хітом і найпопулярнішою українською піснею 70-х років.

Вперше пісня прозвучала на Театральній площі міста Чернівці в прямому ефірі телепрограми "Камертон доброго настрою". Її виконав Володимир Івасюк разом з Оленою Кузнєцовою.

За тиждень "Червону руту" поставили ще раз, в програмі "Студентський меридіан", але вже в візуальному супроводі, яке зняли в Косово.

Популярною пісня стала після того, як її виконав Вижницький ансамбль "Смерічка" Левка Дутковського (солісти Василь Зінкевич і Назарій Яремчук).

Також в 1971 році "Червона рута" прозвучала на першій радянській "Пісні року" і стала однією з двадцяти найкращих пісень на думку слухачів і глядачів. Тоді її виконали Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володимир Івасюк.

У тому ж році вийшов фільм "Червона рута", в якому солісти ансамблю та викладач культосвітнього училища Софія Ротару зіграли головні ролі. Незабаром пісня стала популярною в багатьох країнах Східної Європи.

Сьогодні "Червону руту" вважають гімном української ідентичності, її співають і цінують українці різних поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар