середу, 2 вересня 2020 р.

Павло Глазовий

 Кіноклуб ,,Kartonni vikna" запрошує!

30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка (нині Казанківського району, Миколаївської області) в сім’ї хлібороба народився Павло Глазовий - український поет-гуморист і сатирик. Автор 13 книжок сатири та гумору, 8 книжок для дітей.

Пройшов Велику Вітчизняну Війну і повернувся додому з трьома бойовими орденами, які… одразу пороздавав сусідським дітлахам. Глазовий пережив нелюбов радянської влади. Партія боялася гострого пера Глазового і тримала його увесь час під ковпаком. Та заборонити Павла Прокоповича не могли. Його усмішки дуже любив народ. Великий гуморист жив на вулиці великого романіста Льва Толстого в Києві досить скромно. Найбільше багатство – книги. Був не лише гарним співрозмовником, а ще й кулінаром. В дитинстві мріяв стати учителем української мови. Після війни Павло Глазовий навчався в Криворізькому педагогічному інституті, де його і запримітив Остап Вишня. Письменник почав опікуватися подальшою долею талановитого юнака і подбав про те, щоб його перевели навчатися у Київ. Писав тексти для виступів дуже популярних тоді персонажів – Тарапуньки і Штепселя.

Помер 29 жовтня 2004 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 49б).https://www.youtube.com/watch?v=glHFzkaeLmA

Немає коментарів:

Дописати коментар