четвер, 17 вересня 2020 р.

День детективного кіно!

 Кіноклуб ,,Kartonni vikna" запрошує!

День детективного кіно!

15 вересня 1890 року народилась одна з найбільш відомих у світі авторів детективної прози - Агата Крісті.

У всьому світі продано більше чотирьох мільярдів книг Агати Крісті. Великими тиражами видавалися лише Біблія і Шекспір. Книги королеви детективного жанру переведені на 103 мови світу. А її книга «Вбивство Роджера Екройда» у 2013 році визнана найкращим детективом усіх часів та народів (на думку Британської Асоціації письменників детективного жанру).

Агата Міллер (це її дівоче прізвище) народилася в англійському місті Торкі. Дівчинка володіла тонким музичним слухом і батьки вважали, що вона зможе проявити себе на сцені. Не вийшло – Агата дуже боялася великої глядацької аудиторії. У свої ранні роки, Крісті не ходила до школи, але отримала освіту вдома завдяки матері та гувернанткам.

Агата отримала медичну освіту, в роки Першої світової війни була медсестрою, потім працювала фармацевтом в одній із аптек. Ймовірно, це наклало свій відбиток і на літературну діяльність, багато герої її книг були отруєні. Це не дивно, сама агата прекрасно розбиралася в отрутах.

Під час Першої світової війни молода медсестра вийшла заміж за полковника британської армії Арчібальда Крісті. Через кілька років шлюб розпався, але саме під прізвищем Крісті письменницю дізнався весь світ. Правда, кілька романів були опубліковані під псевдонімом Мері Веастмакотт.

Свою першу книгу Агата Крісті написала тільки у віці 30 років. Причому, письменницею вона стала завдяки суперечці з сестрою Мадж, яка до того часу вже публікувалася. Агата заявила, що може писати не гірше і взялася за свій перший роман «Таємниче пригода в Стайлз». Шлях книги до читача був непростим: починаючої письменниці довелося звертатися в сім видавництв. У підсумку книгу надрукували скромним тиражем 2 000 примірників, а Агата Крісті отримала свій перший літературний гонорар – 25 фунтів стерлінгів.

Дослідники творчості Агати Крісті стверджують, що кінцівку своїх творів письменниця придумувала дуже оригінально, перебравши всіх підозрюваних, вона вибирала того, на кого було найменше підозр. Ось вона його і робила винуватцем злочину. Образ Міс Марпл запозичений в її бабусі по материнській лінії.

Одне з найпопулярніших творів письменниці – роман «Десять негренят». Щоправда, з метою дотримання політкоректності, назва книги змінили, тепер вона називається «І нікого не стало».

Твори Агати Крісті не раз екранізувалися, але сама письменниця найчастіше залишалася незадоволеною фільмами. Одна з небагатьох картин, яка їй сподобалася, – «Вбивство в Східному експресі». На думку Крісті, актор Альберт Фінні переконливо зіграв роль детектива Еркюля Пуаро.

В останні роки життя письменниця страждала хворобою Альцгеймера. Тим не менш, вийшли два чудових розповіді: «Завісу» і «Забуте вбивство». Виявилося, що написані вони були багато років тому, але Агата Крісті зберігала їх у сейфі, для того, щоб видати у тому випадку, якщо не зможе більше писати.

Померла Агата Крісті 12 січня 1976 року. В день, коли вона померла, театри Вест-Енду затемнили свої вогні на цілу годину в пам'ять про неї.

В даний час авторські права на деякі твори королеви детектива належать її онуку Метью Причарду.

Існує троянда, названа на її честь.

У 1972 році Крісті була увічнена у восковій фігурі музею Мадам Тюссо.

Чому не запитали Еванс (Агата Крісті)https://www.youtube.com/watch?v=AVcxZElNS4c

Немає коментарів:

Дописати коментар