неділю, 13 вересня 2020 р.

 13 вересня 1960 — президент США Дуайт Ейзенхауер підписав указ про встановлення пам'ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні. Відкрили монумент через 4 роки.

Меморіал Тарасові Шевченку розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл. Він складається із бронзової статуї на гранітному постаменті. Поруч розміщена пам'ятна стела із рельєфом. Висота меморіалу становить 7 метрів, вага — 45 тонн. Монумент є одним із багатьох пам'яток американської столиці, створених на честь іноземних героїв, що стали символами боротьби за свободу в рідних країнах. Меморіал присвячений українському поету та живописцю Тарасу Шевченку, який здійснив колосальний вплив на сучасну українську літературу.

СРСР був проти спорудження даного пам'ятника. Вимоги щодо неспорудження пам'ятника висловлювали як радянське посольство, так і представництво УРСР в ООН. У "Washington Post" було випущено ряд статей, які зображали Шевченка як ненависника католиків.

Попри всі спроби противників монументу, у квітні 1963 року мистецька комісія американської столиці затвердила запропонований проект пам'ятника та оформлення майдану в цілому. Відкриття відбулося 27 червня 1964 року  й було приурочено до 150-річчя з дня народження Великого Кобзаря. Головним гостем урочистої церемонії, що зібрала численних представників української діаспори, членів Конгресу США та голлівудських акторів, став колишній американський президент Дуайт Ейзенхауер. Над пам'ятником працювали канадський скульптор українського походження Лео Мол та архітектор Радослав Жук. 

Вашингтонський меморіал став четвертим пам'ятником Шевченку на північноамериканському континенті.

На изображении может находиться: 1 человек, небо, дерево, облако и на улице

Немає коментарів:

Дописати коментар