пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Михайло Коссак

 8 квітня 1874 р. народився Михайло Андрійович Коссак – український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог. Один з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки.

Майбутній композитор виріс поблизу Чорткова, в родині дяка Андрія Коссака, який був диригентом самодіяльного хору.

Михайло здобув освіту освіту у Львівській консерваторії, водночас працював хористом у львівській оперетковій трупі, потім перейшов працювати в Народний театр товариства “Руська бесіда” (згодом “Українська бесіда”). В австро-угорської армії, під час першої світової війни, Михайло служив військовим диригентом, потім потрапив у полон. Після укладення Брестського миру Коссак був звільнений і його друг Микола Садовий запросив його до Києва у свій театр на посаду диригента. Вдумливим і працездатним керівником музичної частини зарекомендував себе диригент Михайло Коссак. 1 грудня 1934 року Коссака знову зарахували на роботу в інститут. Але влітку 1935 року інститут закрили. Михайло став піаністом-акомпаніатором місцевого кінотеатру. 26 грудня 1937 р. Михайла Коссака заарештували. Через чотири дні засудили Коссака до розстрілу. 2 січня 1938 року вирок виконали.

В творчому доробку Михайла Коссака: інструментовку опери «Роксолана» Д. Січинського, написана музика до багатьох вистав, зокрема разом з режисером Й. Стадником вперше на українській сцені поставили «Продану наречену» Бедржиха Сметани, «Гальку» Станіслава Монюшка, «Енея на мандрівці» Ярослава Лопатинського, «Євгенія Онєгіна» Петра Чайковського, «Фауста» Шарля Ґуно, «Кармен» Жоржа Бізе, «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні, «Травіату» Джузеппе Верді та деякі опери Миколи Лисенка, Жана Оффенбаха, Франца Легара. Він автор музики до вистав «Вій», «Циганка Аза», «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Лісова пісня», романсів, маршів, п'єс для скрипки, обробок народних пісень.

"Ой у лузі червона калина" одна з найпоширеніших на сьогодні як в Україні, так і далеко за її межами, де тільки проживають українці, фольклоризованих стрілецьких пісень. Відомі музичні обробки цієї пісні Михайла Коссака 1913 р.

"Ой у лузі червона калина" - пісня українських повстанців. Пісню ілюстровано кадрами з фільму «Залізна сотня».

https://www.youtube.com/watch?v=9RQ5yUuwxVU



Немає коментарів:

Дописати коментар