вівторок, 13 квітня 2021 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики

 12 квітня відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики.

У цей день в 1961 р. Гагарін Ю. О. на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.

Цього ж дня світова громадськість відзначає і Міжнародний день польоту людини в космос. Рішення було ухвалене 2011 року на 65–ій сесії Генеральної Асамблеї ООН і було присвячено 50-й річниці першого польоту людини в космос.

В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України 1997р., його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.

Свого часу українські науковці зробили величезний внесок у розвиток союзної космонавтики. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог.

До української космонавтики привертають увагу й досягнення першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка – першого і наразі єдиного космонавта України, котрий здійснив політ у космос.

У 1997 році він узяв участь в експедиції міжнародного екіпажу на борту американського шатлу «Колумбія». Тоді в рамках наукової програми дослідники провели низку експериментів із вивчення впливу мікрогравітації на процеси росту й розвитку рослин.

Леонід Костянтинович Каденюк (28.01.1951—31.01.2018) — льотчик-випробувач 1-го класу, Герой України, генерал-майор ВПС України, народний депутат України IV-го скликання, Народний Посол України, кандидат технічних наук, член Міжнародного філософсько-космологічного товариства, член Наглядової ради НТУ «ХПІ».

Після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. У серпні 1976 року був відібраний до загону космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1995 році став членом групи космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

19 листопада — 5 грудня 1997 року здійснив свій знаменитий космічний політ в якості спеціаліста з корисного навантаження на американському космічному кораблі-шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин. Крім цих досліджень в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

Саме завдяки Каденюкові український гімн прозвучав у відкритому космосі.

Леонід Каденюк – автор п’яти наукових робіт. У 2017 році видав книгу «Місія — Космос». В Україні знімають фільм “Місія – Космос” – розповідь про втілення мрії Леоніда Каденюка і про той шлях, які привели його від порога скромної хати в невеликому українському селі в Чернівецькій області до сходинок космічного корабля.

В основу документальної картини лягла книга Леоніда Каденюка “Місія-Космос”. Прем’єра фільму “Місія – Космос” запланована на 2021 р.

Леонід Каденюк радив українцям оцінювати здобутки національної ракетно-космічної галузі належним чином. «Ви знаєте, мене часто запитують: навіщо літати в космос? Я відповідаю дуже просто: для того, аби покращити життя на планеті Земля».

Саме завдяки Каденюку, на космічну орбіту вперше в історії був доставлений прапор України, а також музика Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та Назарія Яремчука. Також Каденюк взяв з собою на орбіту портрет Тараса Шевченка та примірник «Кобзаря».

Помер 31 січня 2018 року в Києві під час традиційної ранкової пробіжки. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

https://studio.youtube.com/channel/UCxDWMTGSqe17FR4lc8qodKw



Немає коментарів:

Дописати коментар